Toerverslagen 2020

Wellicht het vreemdste jaar uit de geschiedenis van TCM. In verband met corona is er nog nooit zo weinig gereden. Andere opmerkelijke zaken waren de val van Rob, de 90ste verjaardag van Gerard Smeenk en de wedergeboorte van Theo die na 2011 nooit meer was meegeweest. Rijn is degene met de meeste ritten maar normaal kom je met een score van 13 ritten in de achterhoede. Hierna de statistieken.

zondag 20 december 2020 – Breukelen– 50 km – 5 rijders: Enrico, Rob, Theo, Rijn & Michiel

Rob reed langs net toen ik opstapte. Gezamelijk reden we naar het bankje. Daar was nog niemand maar snel na elkaar kwamen Theo, Rijn en Enrico aanrijden. Wind uit het zuiden dus we besloten net als 8 november j.l. voor Breukelen. In een aangenaam tempo reden we erheen volgens exact dezelfde route. Helaas was er geen enkele C2G open op het marktplein. We besloten om via het AR-kanaal zo snel mogelijk naar Muiden terug te rijden om bij Rijn of Enrico koffie te drinken. Met de wind in de rug ging dat heel lekker. Bij Driemond bij de brug over de Gaasp was een cafetaria open. We besloten dan daar maar een C2G te scoren. Toen de koffie buiten was gebracht reageerde Theo enorm teleurgesteld. Er was geen koekje bij. De eigenaar kwam daarna toch nog 2 gevulde koeken brengen die we broederlijk hebben verdeeld. Ruim voor half één waren we weer in Muiden terug.

zondag 13 december 2020 – Nesciobrug, Ouderkerk, Abcoude, Weesp – 45 km – 1 rijder: Theo

Was er 9:55. Even gewacht tot 10:05. Niemand.

zondag 13 december 2020 – Breukelen– 55 km – 1 rijder: Enrico

zondag 6 december 2020 – Oostvaarder– 57 km – 2 rijders: Enrico & Michiel

Het regende afmeldingen. Alle rijders van de afgelopen 4 weken zouden er niet zijn. Toch toog ik naar het bankje in de hoop dat er mogelijk nog een verwaalde TCMer zou staan. Dat was niet het geval en dus vertrok ik om 10 uur sharp richting Oostvaarder mij onbewust van het feit dat Enrico wel degelijk ook bij het bankje was geweest maar ongeveer 5 minuten later. Ook hij besloot voor de Oostvaarder en zou mij ongetwijfeld bij de C2G zijn tegengekomen ware het niet dat hij, onbekend met de reconstructies ivm de Almeerse Floriade, even moest zoeken naar het juiste vervolg. Zodoende waren we beiden even voor half één weer terug. Lekker (alleen) gefietst!

zondag 29 november 2020 – Soesterberg– 74 km – 4 rijders: Rob, Rijn, Theo & Michiel

Een rit met het hoogste leeftijdgemiddelde aller tijden. 75, 72, 72 en 71 jaar oud waren we. Rob was de sterkste en ‘sleurde’ meest op kop. De wind kwam uit het oosten dus het was maar een paar graden boven nul. Volgens de geijkte paden reden we naar Soesterberg. Langs de voormalige startbaan was een C2G. Daarna via Lage Vuursche terug. Geen plaatje want mijn Garmin viel uit.

zondag 22 november 2020 – Monnickendam– 52 km – 6 rijders: Rob, Rijn, Han, Marcel, Theo & Michiel

Bij het bankje stond Hay Winters die de hond uitliet. We spraken over het tragische ongeluk bij de Westbatterij waar een SpeedPedelec fietser onder een vrachtwagen was terechtgekomen en overleden. Het woei weinig dus we konden overal heen. Monnickendam leek ons wel wat. We konden niet langs de opengebroken dijk. Daarom maar heen via de Poppendammergouw en Zuiderwoude. Bij de Koperen Vis was inderdaad een C2G (Coffee to Go) waar waarempel oliebollen werden gebakken. Terug langs de Provinciale weg naar Broek-in-Waterland en daarna langs Het Schouw richting Golfbaan. Rob had er zin in en sleurde Rijn en Michiel er naartoe. Het bleek dat de anderen er niet meer achter zaten, maar na even wachten sloten ze weer aan. Daarna in een meer gezellig tempo naar Muiden terug.

zondag 15 november 2020 – Abcoude– 43 km – 7 rijders: Rob, Rijn, Han, Marcel, Theo, Eric & Michiel

Vandaag precies werd onze oudste fietsmakker Gerard Smeenk 90 jaar. In 2006, kort na zijn 76ste verjaardag, reed hij zijn laatste rit met ons. Hoewel, in 2011, rond zijn 80ste verjaardag zijn we nog met hem naar Monnickendam gefietst.

21-11-2010

Vijf jaar geleden waren de weersomstandigheden ons niet goed gezind en zijn sommigen met de fiets en anderen met de auto naar Monnickendam gegaan.

22-11-2015

De jaren beginnen nu toch wel te tellen voor Gerard. We besloten naar zijn huis aan de Diemerdammersluis te fietsen om hem te feliciteren. Ik met een rugzak op mijn rug, gevuld met glazen en een fles champagne. Twee dochters waren er al en buiten hebben we eerst een Lang zal ze leven gezongen en daarna geproost op zijn verjaardag. Het was een leuke bijeenkomst die door Gerard bijzonder werd gewaardeerd. Ook zoon Rick, een gevreesde tempobeul die vroeger ook wel met ons mee reed, kwam langs.

Daarna besloten we eerst tegen de harde zuidenwind in richting Baambrugge te rijden. Langs de oostkant van AR-kanaal ploeterden we voort. Bij Weesp haakte Rijn af. Volgens hem had hij ‘de benen niet’ maar de start van de F1 om 12 uur zou er ook wel eens iets mee te maken kunnen hebben gehad. Via de nieuwe fietsbrug bij Nigtevecht kwamen we aan de westkant van het AR-kanaal terecht. De wind was inmiddels kracht 5 á 6. De Punt was volgens eigen borden een C2G maar ze waren hardstikke dicht. Dan maar naar Abcoude, niet via de doorgaande weg maar via een rustiek weggetje aan de andere kant van de Angstel. Bij de Eendracht op de hoek bij het bruggetje was gelukkig wel een C2G open. Daarna via het Gein en de Gooilandse Weg naar Uitermeer. Bij de Kreugerlaan sloegen Rob, Eric en Marcel rechtsaf in hun race tegen de naderende regen. Zo rond half één zal iedereen, mogelijk met uitzondering van Rob, wel thuis zijn geweest. Rit ok, bijeenkomst bij Gerard top!

zondag 8 november 2020 – Breukelen– 53 km – 6 rijders: Rob, Rijn, Han, Marcel, Theo & Michiel

Eindelijk weer eens een rit met een substantieel aantal deelnemers. Theo was er na jarenlange afwezigheid ook weer bij. Zijn laatste rit dateerde van 26 december 2011 (zie ritten 2011). In deze rit vielen Marcel, Herman en Gerard (Demmers) zeer ongelukkig. Vooral Marcel was er toen met een gebroken bovenarm en beknelde zenuw beroerd aan toe. Het heeft maanden geduurd voor hij weer controle over en gevoel in zijn hand had. Pas een jaar later fietste hij weer mee. We besloten langs de Vecht naar Breukelen te rijden in de hoop daar een Coffee-to-Go (C2G) te treffen. Via Zuidpolderweg, De Goog en Keverdijk reden we, in een afgesproken, aangenaam tempo naar de Dammerweg. Bij Het Hemeltje bleek de weg langs de Vecht afgesloten. Via Gabriëlweg en Kleizuwe kwamen we toch in Vreeland uit. Daarna langs de oostelijke oever van de Vecht verder naar Breukelen. Theo vreesde bij het bankje ons tempo niet te kunnen bijhouden. Deze angst bleek gelukkig volledig ongegrond. Op het plein in Breukelen was inderdaad een C2G. Theo tracteerde op het eerste rondje inclusief gebak, Rob op het tweede rondje. Bedankt, Theo en Rob. Langs de westelijke oever van de Vecht reden we via Nieuwersluis, Loenen, Vreeland en Nigtevecht terug naar Uitermeer. Kwart voor één weer thuis. Een prachtige rit onder buitengewoon zachte omstandigheden.

zondag 18 oktober 2020 – Rondje Broek-in-Waterland – 57 km – 1 rijder: Enrico

Bij het bankje zat alleen Rijn met een oppashondje en ging daarom niet mee. Later bleek dat Marc net daarvoor al was vertrokken voor eenzelfde rondje maar richting Ilpendam was afgebogen. Kwam Marc voor de gesloten sluisbrug tegen, even na elf uur. Er waren veel wegafsluitingen op die route en twee keer moeten omdraaien zoals je aan onderstaand routeplaatje kan zien.

zondag 20 september 2020 – Nijkerk– 80 km – 5 rijders: Rijn, Joris, Han, Marcel & Eric

Rijn tracteerde wederom vanwege zijn verjaardag. Nu inmiddels weken geleden maar het smaakte best!

zondag 13 september 2020 – Amstelkade– 75 km – 3 rijders: Thiem, Marc & Enrico

Enrico tracteerde vanwege zijn verjaardag van afgelopen week. Clemens heeft ook nog 2 km meegereden. Verder geen details.

zondag 6 september 2020 – Uithoorn– 68 km – 2 rijders: Rijn & Enrico

Rijn tracteerde vanwege zijn verjaardag van verleden week. Verder geen details.

zondag 16 augusto 2020 – Nijkerk– 80 km – 5 rijders: Aad, Eric, Marcel, Sebastiaan & Enrico

Sebastiaan van den Broek is een buurman van Marcel uit Naarden. Aad was er na lange afwezigheid ook weer bij. Hij was zo enthousiast over de manier van rijden dat hij het eerste rondje voor zijn rekening nam. Enrico nam het tweede rondje voor zijn rekening. Op de terugweg zijn de levengevaarlijke drempels in Almere-Haven zonder kleerscheuren gepasseerd. Sebastiaan lijkt een goede, frisse aanvulling van de fietsgroep. Bij thuiskomst ontplofte Marcel bijna van de warmte. Ook de anderen hebben het warm gehad.

zondag 9 augusto 2020 – Bataviawerf– 85 km – 7 rijders: Rob, Rijn, Eric, Thiem, Marcel, Enrico & Michiel

Het was al vochtig warm maar gelukkig bleef de zon nog even achter wat nevel verborgen. De bankzitters (Rob, Marcel & Eric) hadden al bedacht waar we naar toe zouden gaan. Binnendoor heen en langs de dijk met de wind mee terug. We spraken af het rustig aan te doen. Meestal met Eric en Enrico op kop reden via stille (fiets)paden naar de uitspanning naast de poort van de Bataviawerf-Outlet. Koffie en cappucino waren er in groot en klein formaat. Verder naast appeltaart ook nog een cheescake met citroensmaak. Rijn vertelde over zijn wederwaardigheden met een gehuurde pikmeercruiser die hij helemaal uit Grou had opgehaald en ook weer teruggebracht. Zijn conditie had er wel een beetje onder geleden. Rond kwart voor twaalf stapten we weer op. Ook langs de dijk reden we, met de wind in de rug, rustig aan. Meestal zo’n 31-32 km/u. Vlak voor het gemaal De Blocq van Kuffeler wilde Rijn van ons verlost worden. Ook zonder hem bleef het tempo aangenaam. Wel was de zon aanwezig en het werd een klamme toestand. Bij de Hollandse Brug reed Rob door naar de Stichtse Brug. De anderen rechtstreeks naar de douche. Even over enen waren we terug. Mooie rit maar wel benauwd.

Naschrift: in Almere-Haven is Rob lelijk ten val gekomen omdat er nieuwe, zeer nare drempels waren aangelegd. Hoewel hij niet hard reed (15 km/u) kwam hij terecht op hoofd en schouder waardoor zijn sleutelbeen brak. Later in de week is hij met succes geopereerd en is zijn revalidatie gestart. Inmiddels (8/11) rijdt hij alweer met ons mee.

zondag 2 augusto 2020 – Haarzuilens– 81 km – 5 rijders: Rob, Marco, Eric, Thiem & Marcel

Met slechts één Muidenaar bij het bankje, Tiem, besloten hij, Eric, Marcel, Rob en Marco om koers te zetten naar Haarzuilens.Met Marco op kop (uiteraard) kozen we een iets andere route. Via de Lange Muider en de ‘s Gravelandseweg, waar Aad Brands ons nog tegemoet reed, naar Fort Ronduit. Daar hebben we de remblokjes van Marco wat strakker gezet, maar hij bleef sterk genoeg op ons op kop via Nederhorst den Berg naar de Vreelandseweg te ‘sleuren’… gelukkig hield Eric de teugels strak en na een enkele kreet vanuit het achterveld, ging het in een straf maar aangenaam tempo naar Loenen a/d Vecht en de prov. weg naar Breukelen. De brug over en verder naar Haarzuilens. Daar streken na ons nog meer grote fietsgroepen neer. Die uit Stompwijk waren wel met z’n veertigen… De koffie en taart smaakten prima en werden ons aangeboden door Tiem, met dank 👍 Tiem. Niet omdat hij jarig was geweest, maar gewoon omdat hij al zo lang niet had meegefietst 👍👍. Terug via Maarssen, langs de Vecht en vóór Loenen rechtsaf naar Oud Loosdrecht, Kortenhoef, Ankeveen. Bij de molen splitste de groep zich. Marco reed met Tiem mee, de rest ging via het Naardermeer moe maar voldaan naar huis. Marcel had 81 km. op de teller. Tiem wellicht iets minder, maar Eric, Rob en Marco zeker (veel) meer.

zondag 26 julo 2020 – Haarzuilens– 76 km – 3 rijders: Rob, Marco & Han

Via de gebruikelijke wegen naar Haarzuilens gereden. Marco tracteerde daar vanwege zijn verjaardag. Ons ‘cadeau’ was dat hij de heenweg en zowat de hele terugweg op kop mocht rijden. Rob heeft ook nog even zijn best gedaan. Stond best veel wind. Toch gemiddelde van 30,3. Weer viel verder mee. Lekker gereden.

zondag 19 julo 2020 – Amstelkade– 77 km – 6 rijders: Han, Enrico, Rob, Eric, Marcel & Michiel

Toen ik bij het bankje arriveerde zaten de anderen te poseren voor een foto die door een Muidense werd geschoten. Ik kon nog net erbij gaan staan. Han vertelde dat hij met Enrico had ge-appt en dat deze het meerijden ivm corona nog even aankeek. Toen we opstapten kwam hij toch aanrijden. Een ploegje ‘oude makkers’ was verenigd en toog richting Kromme Mijdrecht. Dit is altijd een mooie rit die zich grotendeels lang rivieren en kanalen van Holland en Utrecht afspeelt. Via Vecht, Gein, Angstel, Holendrecht, Waver, Amstel en Kromme Mijdrecht kwamen we, in een doorgaans aangenaam tempo, bij de uitspanning Amstelkade uit. Vanwege corona moesten we een bestellijstje indienen bij het loket. Eric, die vorige week al wilde tracteren, deed de bestellingen. Wij danken hem hartelijk voor de comsumpties en de bediening. Hij deed de bediening minstens zo goed als ‘normale’ bediening. Daarna terug, maar niet langs het AR-kanaal, zoals gewoonlijk, maar langs de Vecht. Marcel vond dat veel gezelliger. Anderen dachten dat het te druk zou zijn en dat was eigenlijk ook zo. Heelhuids kwamen we toch weer uit op Keverdijk waar Marcel, Rob en Eric het Visserijpad kozen en de anderen via Hakkelaarsbrug weer in Muiden uitkwamen. Zo rond kwart voor één. Een mooie en fijne rit!

zondag 12 julo 2020 – Edam– 78 km – 7 rijders: Han, Rijn, Rob, Eric, Marcel, Joris & Michiel

Er stond niet veel wind maar wat er stond leek uit Noorden/NoordWesten te komen. Rob wilde naar het Natuurpark bij Lelystad maar de anderen voelden meer voor Edam aan Zee. Dus via de geëigende paden daarheen. Bij Uitdam even een stop voor Michiel die, om onverklaarbare reden, even moest uitpuffen. In Volendam was het Oostereind afgesloten maar we kwamen toch bij de haven uit. In Edam was er nog ruim plek op het terras. Toen Eric wilde afrekenen ivm zijn 60ste verjaardag bleek dat al door Michiel te zijn gedaan vanwege zijn verjaardag een paar maanden terug. In Broek in Waterland namen we het tunneltje. Bij Zunderdorp reden we nog even om via de golfbaan?? Eric was ivm zijn verjaardag al vooruitgesneld maar omdat de Schellingwouderbrug openstond kwamen we hem daar weer tegen. Rond 10 voor 1 weer terug in Muiden. Fijne rit.

zondag 21 juno 2020 – ‘t Hoogt– 75 km – 5 rijders: Marc, Han, Rijn, Rob, Eric & Marcel

Er stond een pittige wind uit het  zuid-oosten, dus werd SoesterHoogt gekozen voor de koffiestop. Via de gebruikelijke route en met een aangenaam tempo reden we die kant op. Tijdens de “klim” in Baarn koos Mark er voor om op eigen tempo zijn weg te vervolgen en zijn de vier overige musketiers bij elkaar gebleven. Rijn was zo verheugd dat het zo goed ging en hij ons gemakkelijk bij kon houden, dat hij spontaan de koffie en koeken voor zijn rekening nam. Wij waren blij, dat Rijn er weer bij was…..Terugweg, met af en toe een heerlijk windje in de rug, via Maartensdijk, Kortenhoef en Ankeveen. Daar nam ondergetekende de afslag via Naardermeer richting Naarden. Rob kon er maar geen genoeg van krijgen en wilde er de Hollandse- en Stichtsebrug nog aan vastknopen. Ik had bij thuiskomst 80 km.op de teller. Rob zal er zeker 100 hebben gemaakt. Lekker fietsweer, lekker gefietst. Gemiddelde snelheid: 25/uur.

zondag 14 juno 2020 – Haarzuilens– 75 km – 6 rijders: Marc, Han, Marcel, Rob, Eric & Michiel

Voor het eerst sinds lange tijd een aantal rijders bij het bankje. Het was mooi elkaar na zo’n lange tijd weer te zien. Inmiddels is er iets meer bekend over het corona-virus. Het verspreidt zich minder in de buitenlucht en als een aantal vertrouwde fietsvrienden, die niet komen als ze zich niet goed voelen, samen fietsen is het risico laag. Het was praktisch windstil, dus alles kon. We besloten voor Haarzuilens waar we geheel volgens het bekende parcours naar toe fietsten in een tempo dat allezins redelijk genoemd mag worden. Op het terras van het ‘t wapen van Haarzuylen was het druk. Ook op een gedeelte van het middenterrein stonden tafeltjes. De bediening heeft heel wat meters gemaakt gisteren, maar de sfeer was goed tot vrolijk. Na de consumpties die door Han, vanwege zijn verjaardag op 7 mei, zijn gesponsord reden we via de rand van Vleuten naar Maarssen. Daarna volgden we de Straatweg via Breukelen en Nieuwersluis tot en met Loenen aan de Vecht. Daarna langs de westelijke kant van de Vecht naar Vreeland. Na de stoplichten over de N201 waren we Marc kwijt. Door naar Nigtevecht en verder naar Weesp. Daar de Provinciale Weg naar Uitermeer en via de Keverdijk naar de Hakkelaarsbrug. Daar namen we afscheid. Han naar Muiden en Rob, Marcel en Eric richting Naarden. Een mooie rit die smaakt naar meer!

zondag 22 maart 2020 – De Bilt – 52 km – 1 rijder: Enrico

zondag 22 maart 2020 – De Bilt – 78 km – 3 rijders: Marco, Marc & Eric

zondag 15 maart 2020 – Breukelen– 51 km – 4 rijders: Marc, Marco, Joris & Enrico

zondag 26 januari 2020 – Soesterberg– 73 km – 3 rijders: Marc, Marco & Rijn

Na een korte evaluatie van vorige zondag was er wederzijds begrip.
Zuiden wind betekent meestal Breukelen, maar daar had Marco niet veel zin in (al te vaak aan de beurt geweest laatste tijd). Dan maar ‘t Hoogt.
Daar heuveltjes nooit (en nu zeker nog niet) mijn sterkste kant zijn, stelde ik een compromis voor: tot Soest M en M naast elkaar op kop en ik erachter. Dan aan de voet van de “Soester Berg” de teugels los en eigen tempo verder, hetgeen geschiedde. Gezellig koffie gedronken en wat bouwperikelen besproken. M en M samen retour en ik in eigen (laag) tempo naar huis. 73 km op de teller, de anderen waarschijnlijk meer.
Volgende week behalve Eric ook Marcel, Rob en Han bij het bankje?

zondag 19 januari 2020 – Monnickendam– 55 km – 4 rijders: Marco, Eric-Jan, Marc & Rijn

Daar het pas de 2e rit van Rijn was na een jaar gedwongen afwezigheid, met een gangetje van 25 km/u tegen de wind in naar Monnickendam gefietst, alwaar Rijn uit dank weer op de koffie trakteerde om vervolgens, net als 2 weken geleden, weer alleen, maar met de wind in de rug, terug te fietsen. Heerlijk toch dat het enige nog fietsende lid sinds de oprichting van de club in 1987 als beschermde renner op sleeptouw wordt genomen. Maar ja, het motto is nog altijd dat de slechtste benen nooit alleen zullen fietsen….

Marc: Iedereen heeft gewoon zijn eigen koffie betaald.
Wat betreft de slechtste benen. Mooi dat je er weer bent maar na een jaar afwezigheid is het wel handig eerst wat meters te maken voordat je met de groep meegaat.

Rijn: Om misverstanden te voorkomen: mijn verslag van gisteren was het door mij gedroomde scenario. Helaas kwam ook deze droom niet uit.
In werkelijkheid ging het (voor mij althans) nogal snel van start, zodat ik bij de Amsterdamsepoortbrug al “los” was. Gelukkig had Eric-Jan dit in de gaten en liet mij in zijn wiel komen. Daar het gat met Marc en Marco maar niet kleiner wilde worden, heb ik Eric-Jan gezegd mij maar los te laten zodat hij weer bij de kop kon komen. Vervolgens zag ik dat de drie op de kruising bij de Maxis gestopt waren. Toen ik erbij was werd er meteen weer doorgefietst, met als resultaat dat ik in de eerste 50 meter alweer moest lossen (had net in mijn eentje 2 km tegen de wind in gefietst).
Het volgende moment dat ik mijn fietsvrienden weer zag was binnen bij de Koperen Vis, alwaar zij net hun eerste kopje koffie genuttigd hadden. Toen zij hun tweede kopje genuttigd hadden en ik mijn tweede bestelde, zijn we weer uit elkaar gegaan. Na de prettige ervaring van 2 weken geleden (met Marco en Enrico gedrieën met op mij aangepast tempo heen tegen de wind, waarop zij getweeën in eigen tempo terug fietsten en ik in eigen tempo met de wind in de rug naar huis kwam) was dit voor mij een zeer teleurstellende ervaring.
De Muider Toerclub was ooit een vriendenclub waarbij we nog iets voor elkaar over hadden. Waar is deze mentaliteit toch gebleven???

zondag 5 januari 2020 – Breukelen– 51 km – 2 rijders: Rijn, Marco & Enrico

Rijn voor het eerst sinds januari 2019 weer bij het bankje!!! Tot Expreszo met z’n drieën. Daarna Rijn in rustig tempo (20 km/u) naar huis.