Toerverslagen

zondag 15 mei 2022 – Nijkerk – 75 km – 5 rijders: Enrico, Han, Eric, Marcel & Michiel

Het was het mooiste (fiets)weer van de wereld en daarom was de opkomst toch bescheiden. Oostenwind, nou dan weet je het wel, Nijkerk! Eerst via het ouwe land. Met Eric meest op kop kwamen we bij Eembrugge. Daar wilde Han zich even testen en reed tot Bunschoten/Spakenburg op kop. De test viel hem niet tegen. Daarna kreeg Enrico het op zijn heupen en gaf gas tot het punt waar we links afslaan naar de koffie. We gaan niet meer naar de ‘vriendin van Gerard’. Ze runt de tent bij de haven niet meer en wordt een dagje ouder. De andere uitspanning net over de ophaalbrug is zeker geen verslechtering! Klein glaasje slagroom met likeur bij de koffie en enorme punten gebak. Van dat laatste hadden we op de terugweg nog even last. Han bleek de week hiervoor de bevallige leeftijd van 65 jaar te hebben bereikt. Zelfs ‘jonge goden’ worden oud. Desalniettemin nam hij de consumpties voor zijn rekening. Bedankt, Han! Meest voor de wind reden we langs het Gooimeer terug, zodat we rond kwart over twaalf weer bij De Hakkelaarsbrug waren. Een enorm plezierige rit!

zondag 8 mei 2022 – Breukelen – 51 km – 1 rijder: Theo

zondag 1 mei 2022 – Onbekend – 51 km – 1 rijder: Theo

zondag 24 april 2022 – Oostvaarder – 59 km – 1 rijder: Enrico

maandag 18 april 2022 – Haarzuilens – 73 km – 5 rijders: Rijn, Eric, Han, Jurriaan & Michiel

Op de Zuidpolderweg kwam Eric me achterop rijden. We gokten erop dat Han en Rijn er nog wel niet zouden zijn. Maar wie zat daar voor het eerst sinds 7 juli 2019: Jurriaan Blekemolen. Hij stelde zich wel netjes aan iedereen voor 🙂 Daar de wind zuid was, hoewel zuidoost was voorspeld, besloten we voor Haarzuilens. Via Weesp, het Gein, Abcoude en Nieuwer Ter Aa kwamen we in het altijd feestelijke Haarzuilens aan. Eric en Rijn hadden meest op kop gereden, Han soms en Jurriaan en ik waren blij het leven te hebben. Buiten vonden we een mooie plek in het zonnetje. De rekening van € 69 vond ik wel hoog maar er ging nog geen lichtje branden. Dat gebeurde pas thuis toen er 1 cola, 1 koffie en 2 appeltaart te veel op de rekening bleek te staan. We gaan kijken of mijn mailtje met kopie van de bon nog tot teruggave gaat leiden.

Via Vleuten en Maarssenbroek kwamen we langs de Vecht te rijden. We bleven tot De Klomp aan de westkant rijden via Nieuwersluis, Loenen, Vreeland en Nigtevecht.

Eric ging rechtdoor naar de Hilversumse Meent. Via de Keverdijk kwamen we bij de Hakkelaarsbrug uit. Daar reed Jurriaan door naar Muiderberg en Rijn en Han naar Muiden. Ik stapte af.

Lekkere rit! Tijdens de koffie besloten we dat vanaf volgende week weer om 9 uur wordt gestart. Eric (Zuid-Limburg), Rijn (Spanje) en Michiel (Zuid-Frankrijk) zullen daaar wegens vakantie niet bij zijn.

De stand

zondag 10 april 2022 – Monnickendam – 62 km – 3 rijders: Rijn, Eric & Enrico

zondag 27 maart 2022 – De Oostvaarder – 58 km – 5 rijders: Han, Eric, Rijn, Marcel & Enrico

zondag 20 maart 2022 – Nijkerk – 78 km – 4 rijders: Eric, Marcel, Rijn & Michiel

Er stond een harde, koude wind uit het oosten. Marcel en Eric zaten al op het bankje. Nijkerk was hun voorstel. Rijn was er zowaar één minuut vóór negen. Eric stelde een route naar de Stichtse Brug voor door het ‘oude land’ om tot daar lekker beschut te kunnen rijden. En inderdaad na ‘Visio’ sloegen we linksaf en reden via allerlei listige weggetjes, die meest lekker beschut lagen en die ik nog nooit had gezien, naar de Stichtse Brug. Pas een kilometer of twee daarvoor kwam één en ander me weer bekend voor. Op de brug stond helemaal een puist wind en daarna langs de windmolens was het niet veel minder. Allemachtig wat een saai, lang stuk is dat. Ik telde af en toe de windmolens die we nog te gaan hadden maar het bleven er steeds tien. Vijftien kilometer na de brug waren we bij de brug die ons weer naar het ‘oude land’ voerde. De kantine bij de jachthaven van ‘Gerard’s vriendin’ was nog dicht maar even verder, net na de ophaalbrug, was rechts nog een uitspanning. Bij de anderen was deze bekend maar ik zag deze voor het eerst. Laat staan dat ik er ooit geweest was. Na de lekkere koffie met een klein glaasje likeur met slagroom en een heerlijke hazelnoottaart stegen we weer op onze stalen rossen. De wind was wat naar het zuidoosten gedraaid en het begon ook licht te regenen. Voor Bunschoten-Spakenburg hield de regen op. We zagen aan de wegen dat het daar meer had geregend. Vooral met de wind achter reden we langs de A1 terug. Marcel haakte bij Naarden af en Eric bij de Torenflat. Met een lekker gangetje (34 km/u) reden Rijn en ik naar de Hakkelaarsbrug. Koude maar fijne rit!

zondag 13 maart 2022 – ‘t Hoogt, Soesterberg – 68 km – 4 rijders: Rijn, Marcel, Han & Michiel

Volledig ander weer dan vorige week. Eindelijk weer eens een groep met meer dan 3 personen. Han en Marcel zijn uit hun winterslaap ontwaakt 🙂 Om het niet te lang voor ze te maken en omdat de voorspelde zuidoostenwind naar het zuiden zou draaien besloten we voor Breukelen. Op de Zuidpolderweg weg bleek echter dat de wind pal uit het oosten kwam. Omdat we dan heen-en-terug met zijwind zouden rijden besloten we voor ‘t Hoogt. Onder de A27 stelde ik voor rechts te gaan omdat me dat korter leek. De anderen dachten van niet en tijdens de pauze bleek dat het inderdaad 1 km langer was. Na de ‘leuke’ klimmetjes bij Groeneveld, in Soest en voor ‘t Hoogt konden we lekker in het zonnetje plaats nemen.

Ik stelde voor 1 rondje koffie te doen omdat ik ‘s middags in Abcoude een voorstelling van Freek de Jonge zou bijwonen. Zodoende zaten we voor twaalven al weer op de fiets om via de kortste route terug te rijden. We reden onder Soest door naar de weg die naar Paleis Soestdijk leidt. Daarna gebruikelijk route tot Naarden waar we afscheid namen van Marcel. Ik vermoed dat hij blij was van ons verlost te zijn. Omstreeks 13:10 waren we bij de Hakkelaarsbrug. Fijne lente-rit!

By the way de voorstelling van Freek de Jonge was heel leuk!

zondag 6 maart 2022 – Oostvaarder – 58 km – 3 rijders: Rijn, Enrico & Michiel

Er stond een gure noordoostenwind en de temperatuur was nauwelijks boven nul. Rijn en Enrico hadden er weinig last van, maar ik des te meer en dat ging de hele rit niet over. Bij De Oostvaarder konden we gelukkig binnen zitten en keken we uit op het water en het achterliggende terrein.

Er stonden honderden Konik-paarden die de milde winter overleefd hadden. Na de koffie reden we voor de wind en langs de Oostvaarderdijk terug naar de Hollandse brug. Een fijne rit kon ik niet echt zeggen.

zondag 27 februari 2022 – ‘t Hoogt (Soesterberg) – 71 km – 3 rijders: Eric, Enrico & Michiel

Er was windkracht 2 voorspeld, maar ‘s morgens was het 3 maar werd het al snel 4. Gelukkig was Eric erbij die meestal op kop reed. Vlak voor De Witte Bergen stopte een wielrenner, die ons daarvoor had ingehaald, heel schielijk en wilde zonder te kijken omkeren. Gelukkig konden we eromheen ‘zeilen’. Bij de toegang van kasteel Groeneveld moesten we schielijk stoppen omdat we geen voorrang kregen van een auto die dat ook niet hoefde te geven, maar netjes is anders.

Bij ‘t Hoogt stond te veel wind om aangenaam buiten te zitten. Binnen was het bijna weer te aangenaam. De radiator naast ons hebben we dichtgedraaid. Daarna reden we langs het Militair Museum richting het spoor. Voor het spoor naar links richting Den Dolder. Daar richting Lage Vuursche maar ervoor linksaf richting Maartensdijk. Voort naar Hollandsche Rading, het vliegveld, Nieuw-Loosdrecht en Kerkebuurt (Hilversum). Een stukje langs de N201 en dan ‘s Graveland in. Aan de westelijke kant reden we tot aan de Stichtse Kade. Daar ging Eric rechts richting Hilversumse Meent en wij rechts richting Ankeveen. Daarna langs de N236 tot de rotonde bij Uitermeer. Via de Keverdijk reden we naar de Hakkelaarsbrug waar ik, ‘met het eind in de bek’, kon afstappen. Enrico heeft de loodzware 2 laatste kilometers alleen volbracht!

zondag 13 februari 2022 – Breukelen – 50 km – 3 rijders: Rijn, Enrico & Michiel

Winderig en Koud

Heen weer hetzelfde als op 23 januari j.l. Rijn tot Vreeland veel op kop. Er stond ook weer lekker wat wind. Na Vreeland fiets je iets meer in de luwte. Bij Expreszo op het Marktplein in Breukelen konden we, vanwege de versoepelde coronaregels, binnen zitten. Voor de terugweg besloten we langs het AR-kanaal tot de fietsbrug bij Nigtevecht te rijden. Maar het speerde zo lekker voor de wind dat we, op voorstel van Enrico, lekker doorkachelden naar de Muiderbrug bij de Maxis. We waren lekker snel weer in Muiden terug.

zondag 30 januari 2022 – (ruim) Rondje Stichtse Brug – 66 km – 2 rijders: Rijn & Eric

Cryptische Rijn

Rijn weigert het dorp Hilversum te beschrijven??? Hij miste ook de bergen in het rondje die volgens hemzelf zijn specialiteit zijn???

zondag 23 januari 2022 – Breukelen – 52 km – 3 rijders: Rijn, Enrico & Michiel

Rare Man

Enrico wilde rond half één thuis zijn dus we besloten voor een korte rit met coffee2go in Breukelen. Rijn wilde de Lange Muiderweg met zijn gevaarlijke bochten zonder uitzicht vermijden dus reden we naar de Hakkelaar om via de Keverdijk op de Dammerweg uit te komen. Vlak voor de Torenweg in Nederhorst den Berg kwam een fietser van die kant. Rijn pikte aan maar de man gaf aan dat we moesten passeren. Vlak voor ‘t Hemeltje kwam hij ons hard voorbij zetten. Kort na Vreeland kregen we hem weer in het vizier. Ik gaf even gas en weldra zat ik in zijn wiel. De man had listige spiegeltjes op de uiteinden van zijn stuur zitten dus zag mij aanhaken. Wederom gaf hij aan dat we moesten passeren. ‘Jullie rijden dan weer 25 , dan weer 30’, riep de man ons toe. ‘Is dat jouw probleem’, riposteerde Rijn. We besloten maar 30 te blijven rijden en hebben de man niet meer gezien. In Breukelen was de brug over de Vecht in onderhoud maar er was een tijdelijke fietsbrug 200 meter verderop.

Enrico tracteerde op de consumpties bij ExpressZo omdat hij ergens in het jaar jarig was geweest of nog ging worden. We besloten langs het AR-kanaal terug te rijden tot de fietsbrug bij Nigtevecht. Daarna langs de Vecht tot Uitermeer en via de Keverdijk weer naar de Hakkelaar alwaar ik rond twaalf uur afhaakte. Rijn en Enrico waren ruim voor half één terug in Muiden. Lekker gereden!

Petit Départ

zondag 16 januari 2022 – Baambrugge – 44 km – 3 rijders: Rijn, Theo & Michiel

Het was droog, niet koud dus er was geen enkel excuus meer om niet naar het bankje te rijden. Om 9:55 was er nog niemand maar Theo en daarna Rijn kwamen al snel. Enrico had de dag ervoor al gereden. Verder kwam er niemand voor het Grand Départ. Theo wilde het graag niet te lang maken. We besloten voor richting Ronde Hoep en zouden dan verder zien. Via Lange Muiderweg, Weesp en Gein kwamen we in Abcoude. Er stond een bescheiden windje en Rijn reed veel op kop 🙂

Verder langs de Angstel, het Abcoudermeer en de Holendrecht tot aan de Voetangel. Daar reden we richting Stokkelaarsbrug om via de Winkel weer bij Abcoude te geraken. Via het binnendoorweggetje naar Baambrugge kwamen we uit bij De Punt waar een coffee-to-go was. Theo tracteerde omdat hij kort hiervoor 77 jaar was geworden. Ook hij is, net als Aad, Gerard Smeek inmiddels gepasseerd op onze ‘Adelaarskalender’. Er was geen appeltaart maar wel ‘gevoelde kuk’ dus namen we dat maar. Het was goed binnen te houden. We bespraken de corona-situatie en kwamen tot de conclusie dat we maar snel de omicron-variant moesten oplopen om er vanaf te zijn. Via het Achtervlietpad en Imdijkweg kwamen we bij het AR-kanaal uit.

Via de fietsbrug bij Nigtevecht kwamen we weer bij de Vecht uit. Daar langs, via de Klompweg, naar de Provinciale Weg. Bij Fort Uitermeer richting Keverdijk. Rond 12 uur waren we bij de Hakkelaarsbrug. Lekker gereden voor het eerst sinds 2,5 maand. Volgende week meer rijders??