Toerverslagen 2021

Eindstand 2021

Een jaar om snel te vergeten. Nog nooit was het aantal deelnemers zo laag (89). Hopelijk wordt 2022 een beter jaar als we corona achter ons kunnen laten.

zondag 19 december 2021 – Monnickendam – 60 km – 1 rijder: Enrico

zondag 21 november 2021 – Monnickendam – 62 km – 1 rijder: Enrico

zondag 14 november 2021 – Nijkerk– 80 km – 2 rijders: Rijn & Eric

Alleen Eric bij het bankje. Enrico en Theo hadden zich afgemeld. Heen over het oude land, terug via de Stichtste Brug. Bij de Torenflat scheidden onze wegen. Op de heenweg Eric een lekke band. In Nijkerk met veel moeite accu gewisseld. Om Eric bij te houden hele weg op turbostand gefietst. Eric heeft op koffie met taart getrakteerd. (Buiten in een tent met kachel).

zondag 7 november 2021 – Monnickendam – 57 km – 4 rijders: Theo, Rijn, Eric & Enrico

Enrico heeft de consumpties voor zijn rekening genomen 🙂

zondag 31 oktober 2021 – Haarzuilens – 65 km – 3 rijders: Theo, Rijn & Michiel

Tot exact 9 uur niemand anders bij het bankje. Wintertijd vergissing? Maar toen kwamen Theo en Rijn al snel. De wind was nog niet sterk maar wel weer zuid dus richting Haarzuilens. De weg was nat en her en der lag behoorlijk wat blad. Oppassen was het parool! Toen we via het Gein bij Abcoude langs de A2 kwamen te rijden was de wind al wel een stuk krachtiger, maar met vereende krachten waren we toch even voor half elf bij de uitspanning. Onze QR-codes sloegen groen uit dus we mochten blijven zitten. Na drie kwartier stapten we weer op. Via het fietspad dat in Haarzuilens start reden we richting A2 en Maarssenbroek. Na ons door het non-descripte wijkje van Maarssenbroek te hebben geworsteld kwamen we uiteindelijk langs het AR-kanaal te rijden. Bij Breukelen hadden we de keus tussen Vecht of AR-kanaal. Rijn wilde liever langs het kanaal blijven rijden: geen bochten en mogelijk minder blad dan langs de Vecht. De wind stond heerlijk in de rug dus we waren spoedig bij de Muiderbrug. Daarna nog een klein stukkie tegen de wind in naar Muiden. Daar waren we ongeveer kwart over twaalf. Lekker gefietst!

zondag 24 oktober 2021 – Breukelen– 55 km – 2 rijders: Enrico & Michiel

Enrico moest 12 uur thuis zijn. We besloten voor Haarzuilens waar Enrico meteen door zou gaan. Op de Van Houten laan in Weesp vlak voor ‘De Adelaar’ (wie kent het nog bij die naam?) kreeg Theo een afloper en besloot terug te keren. Ik was er 2 weken daarvoor niet bij dus begreep niet waarom hij niet wilde verwisselen. Later vertelde Enrico mij dat twee weken geleden Theo ook al een paar lekke banden had en toen beloofde nieuw materiaal aan te schaffen. Maar ik weet hoe dat gaat. Je zet je fiets neer en denkt er niet meer aan. Theo haakte af uit schaamte. Niet nodig hoor!

Met z’n tweeën vervolgden onze rit maar besloten tot Breukelen te gaan zodat we gezamelijk koffie konden drinken. Na de stop bij ExpresZo gezeten buiten in het zonnetje bleek mijn band lek te zijn. Snel verwisseld voor een nieuwe en ruim voor twaalven waren we bij de Hakkelaarsbrug.

zondag 17 oktober 2021 – Breukelen– 52 km – 1 rijder: Enrico

Helemaal moederziel alleen!

zondag 10 oktober 2021 – Haarzuilens– 70 km – 4 rijders: Rijn, Theo, Eric & Enrico

Eric zat al op het bankje toen even later Rijn, Theo en Enrico arriveerden. Gezien de nog aanwezige mist was Flevoland geen optie. Haarzuilen werd het doel van de rit. Via de Lange Muiderweg naar Weesp. Vandaar langs het Gein, Abcoude, naar de A2. Vinkenkade op tot de provinciale weg. Via het A2 viaduct naar Oukoop in een behoorlijk tempo via kop over kop. Aan het einde via Kortrijk en Gieltjesdorp naar Haaarzuilen. Was geen weer voor buiten, naar binnen dus. De koffie met taart werd door Rijn gesponsord. Wetenswaardigheden werden uitgewisseld, Enrico had in de Dolemieten gefietst, o.a. de Giau, was nog steeds een ellendige beklimming, ook de diverse bootjes waren weer naar de winterstalling gevaren. Bij het vertrekken bleek Theo lekke voorband te hebben. 14 dagen geleden hadden we het tijdens de koffie al over, dat er dankzij beter materiaal weinig pech meer was. Er leek niets in de buitenband te zitten. Schijn bedriegt. Bij de haakse bocht voor Vreeland ging Theo haast onderuit, voorband weer lek. Enrico peuterde diverse kleine steentjes uit het loopvlak van de buitenband. Een nieuwe binnenband van Eric werd in dank aanvaard en al spoedig werd de tocht voortgezet. Kleine omleiding in Nederhorst den Berg. Eric nam afscheid bij de rotonde van Uitermeer. De anderen langs het Naardermeer naar de Hakkelaarsbrug en richting Muiden. Fijn gefietst. 70 km Gem 28,6 km/u.

zondag 26 september 2021 – ‘t Hoogt, Soest– 78 km – 4 rijders: Rijn, Theo & Eric

Theo bedankt voor de koffie. En ook Rijn bedankt voor rondje Soesterhoogt.

zondag 19 september 2021 – Nijkerk – 80 km – 2 rijders: Rijn & Theo

Geen bijzonderheden.

zondag 12 september 2021 – Breukelen – 51 km – 2 rijders: Theo & Enrico

Enrico was jarig geweest en tracteerde. Goedkoop rondje.

zondag 5 september 2021 – Natuurpark Lelystad– 91 km – 4 rijders: Rijn, Enrico, Aad & Michiel

Prachtig weer, goed geslapen, vroeg op. Er waren geen excuses meer om niet niet naar het bankje te gaan. Om 9:54 zag dat er zo uit.

Maar al snel kwamen Rijn, Aad en Enrico. Gezien de wind hadden we (minimaal) 3 keuzes: Bataviawerf, Natuurpark of Nijkerk. We besloten voor Nijkerk met een slag om de arm want we zouden nog even kijken hoe de vlag bij De Wegman erbij stond. Toch wat noordelijker bleek, dus besloten we voor het Natuurpark. Na de manege staken we de vaart over omdat we aan de westzijde iets meer luwte verwachtten. De laatste kilometers tot de Knardijk werden, met Aad op kop, via een smal weggetje door het riet, afgeraffeld. Na de Knardijk de lastige, want open veld, 10 kilometer naar het Natuurpark. Daar was het goed toeven.

Rijn was de eind augustus jarig geweest en nam de consumpties voor zijn rekening. Bedankt, Rijn! Volgende week tracteert Enrico vanwege zijn 60ste verjaardag. Komt Allen 🙂

We besloten via de Vogelweg terug te rijden. Daar bleek de wind meer oostelijk te zijn geworden. Hetgeen Aad niet ervan weerhield om weer de kop te nemen. Zeker 10 km nam hij ons op sleeptouw. Wat is die man nog goed! Zelf was ik blij het leven te hebben. Langs het Gooimeer richting Hollandse Brug reden we wat rustiger wat mij goed beviel.

Onderaan de brug reed Aad richting Hilversemse Meent en de anderen richting Hakkelaarsbrug alwaar ik afscheid nam. Rond kwart over een thuis. Een prachtige rit met eveneens prachtig weer en de langste rit van het jaar.

zondag 29 augustus 2021 – Monnickendam– 59 km – 1 rijder: Enrico

zondag 15 augustus 2021 – Amstelkade– 73 km – 6 rijders: Rijn, Marc, Enrico, Marcel, Eric & Theo

Eric, Marcel en Marc waren al bij het bankje, toen even later Theo, Rijn en Enrico arriveerden. Geen discussie over de bestemming, gezien de wind lag Amstelhoek voor de hand. Via de Lange Muiderweg, Weesp, naar de brede kant van het Gein. Toch niet zo breed, dat halverwege door een tegemoetkomende auto, er ingevoegd, geremd werd en even later Marcel op de grond lag met schaafwonden aan knie en elleboog. Met paar pleisters werden knie en elleboog verzorgd. Eric boog, met garantie tot de deur, de derailleur terug van de fiets van Marcel. Toch een leermoment om op bochtige wegen achter elkaar te rijden ipv naast elkaar. Ging verder via Abcoude naar de Voetangel, Waver, Nessersluis, via de Mijdrechtse Zuwe langs Fort bij Uithoorn linksaf naar de Kromme Mijdrecht bij de Hoef. Vandaar in een behoorlijk tempo naar Amstelhoek. Aldaar trakteerde Marc ons op Appeltaart en de koffie, omdat dit zijn laatste keer is dat hij voorlopig meereed. Hij heeft huis gekocht in Maartensdijk, waar het een en ander aan gerenoveerd en bijgebouwd moet worden. Het huisnummer is 192, maar de straat ??. De wonden van Marcel werden opnieuw gedesinfecteerd en met eilandpleisters ( gaasje omringt door plakmateriaal) verbonden door Theo. Na 3 kwartier stapten we weer op. Richting de Woerdense Verlaat. Over de Portengse Zuwe en Oud Aa richting Nieuwer ter Aa. Over de A2, naar AR-kanaal. In Driemond namen Marcel en Eric afscheid en reden de anderen door naar de Muider Brug. Rond 12.45 u waren we weer in Muiden. 73 km gefietst, Eric en Marcel 90 km.

zondag 2 augustus 2021 – Rondje Gooimeer– 60 km – 2 rijders: Rijn & Eric

Samen mer Rijn echt rondje getraind! Geen koffie enz! Net niet droog gehouden. Dank je wel Rijn!!

zondag 25 juli 2021 – Haarzuilens– 70 km – 4 rijders: Enrico, Eric, Rijn & Theo

Midden in de vakantietijd waren er toch 4 rijders rond 9 uur bij het bankje, Eric-Theo-Enrico en Rijn. Haarzuilen won het van Amstelhoek, via de sluis, Lange Muiderweg, Weesp naar Gein-Zuid. Geen enkele auto kwam ons tegemoet of passeerde. Abcoude, over de A2 naar het pad langs de Vinkeveense plassen. Via Oudkoop en Oud Aa langs Nieuwer ter Aa naar Kortrijk. Door over Gieltjesdorp naar de Brink van Haarzuilen, waar de koffie met taart werd genuttigd, aangeboden door Theo vanwege zijn 50 jarig huwelijk met Annelies. Rijn vertelde over de manier, waarop hij een 120 kg wegende dame aan boord van zijn sloep had gekregen om de as van een dierbare uit te strooien bij Pampus. Motor hield er mee op in de vaargeul. Een tegemoetkomende schipper sleepte hem terug naar Muiden. Daar belde hij Gort die na een uurtje mogelijkheden had. Moeder weer op de kant gekregen en met de boot van Gort en de as naar Pampus, waar de as werd uitgestrooid. Daarna boot van Rijn weer naar zijn plekkie gesleept. Het werd tijd voor de terugreis. Via Vleuten, Maarssenbroek en Maarssen naar de Vecht. Bij Breukelen het bruggetje over en via de andere kant verder. Er zijn zelfs aardige automobilisten, die je laten passeren op de 30 km weg. Weten jullie gelijk, dat onze snelheid iets daarboven lag. De nieuwe brug tuss en Loenen en Vreelandlangs de Vecht is weer open voor fietsers met een kleine slinger tussen de hekken door. Door Nederhorst naar Fort Uitermeer, waar Eric ons verliet. De rest reed via Keverdijk, waar voor Theo&Annelies bij een boerderij een paar keer 50 op de weg was geschilderd, naar de Hakkelaarsbrug en terug naar Muiden. Ruim 70 km gefietst, gemiddeld 28-29 km schat ik. Helaas geen statistieken want Enrico had zijn telefoon vergeten. Maar op wonderbaarlijke wijze blijkt Enrico deze gegevens toch te kunnen reproduceren 🙂

zondag 18 juli 2021 – Bataviawerf – 83 km – 7 rijders: Rijn, Enrico, Han, Marcel, Eric, Rob & Michiel

Na wat discussie over de bestemming, waarbij Rob zelf Kopje van Bloemendaal durfde voor te stellen, kozen we voor de Bataviawerf hoewel de zwakke wind westelijk was. In een gezapig tempo reden we er via de Knardijk naartoe. De uitspanning zag er dicht uit maar we waren gewoon de eerste gasten. Terrasstoelen stonden nog ‘aan de ketting’ en de parasol hebben we zelf opgezet. Enrico en Michiel bestelden een ‘cappucino groot’. Dit bleek eerder een teil maar was prima. Genoegelijk keuvelend hebben we daar ruim een half uur gezeten. Marcel en Michiel tracteerden vanwege hun verjaardagen in een ver verleden. Terug via de Oostvaardersdijk met de zwakke wind schuin voor. Op het eind kreeg Rob problemen met zijn harstslag die boven de 200!! raakte. Dit gaat hij goed in de gaten houden. Ook bleek bij de Hollandse Brug dat Enrico eerder een verkeerde afslag had genomen want hij was in geen velden of wegen meer te bekennen. Evengoed een prachtige rit.

zondag 11 juli 2021 – Amstelkade – 73 km – 3 rijders: Rijn, Theo & Enrico

zondag 4 juli 2021 Rijn & Enrico – Breukelen – 54 km – 2 rijders: Rijn & Enrico

zondag 27 juni 2021 Han & Enrico – Soester Hoogt – 77 km – 2 rijders: Han & Enrico

zondag 20 juni 2021 – Haarzuilens– 70 km – 2 rijders: Rijn & Enrico

zondag 6 juni 2021 – Edam– 82 km – 10 rijders: Aad, Enrico, Rob, Theo, Rijn, Thiem, Eric, Han, Marcel & Michiel

Voor het eerst dit jaar vertrek om negen uur. Als laatste kwam ik daardoor bij het bankje aan. Daar trof ik een invasie van rijders aan. Toevallig was het vandaag ook precies 77 jaar na D-Day. Er stonden 9 man en zelfs Aad, inmiddels de 80 gepasseerd en de enige van ons die D-Day (bewust?) heeft meegemaakt, was erbij. Het gaf een goed gevoel iedereen weer te zien. Er was al voor Edam gekozen en gezien de windrichting was dat een goede keus. Volgens Rijn was de weg bij Gerard geblokkeerd dus reden we over de AR-brug om langs de westkant naar de Nesciobrug te rijden. Tegenwoordig rijdt Rijn (“Noppie”) op een racefiets met trapondersteuning zodat hij regelmatig de kop nam om ons te laten ‘stayeren’. Via Holysloot en Uitdam kwamen we op de dijk naar Monnickendam terecht. Daar nam Aad de kop over!! In deze conditie kan hij nog jaren met ons meefietsen. Na Monnickendam reden we via Katwoude en de dijk in Volendam naar de uitspanning aan het havenfront in Edam. We nestelden ons lekker in het zonnetje en voor we het wisten stonden koffie en gebak voor onze neus. Er was heel wat bij te praten en dat deden we dan ook. Iedereen had tenminste zijn eerste vaccinprik gekregen en de meesten de tweede ook al. De somberheid van de achter ons gelegen corona-periode gleed van ons af. Diverse mensen wilden, vanwege gepasseerde verjaardagen, afrekenen, maar Aad was allen voor en tracteerde omdat hij 80 was geworden en hij sprak de hoop uit dat anderen dat op die leeftijd ook nog zouden kunnen. Terug eerst langs de Provinciale Weg maar bij Monnickendam, wegens opbrekingen , binnendoor naar Zuiderwoude en Ransdorp. Op de Liergouw kreeg Rijn het verbaal aan de stok met een autorijder. Sommigen gedragen zich netjes en stoppen zelfs bij inhammen om fietsers te laten passeren, anderen proberen zelfs nog tussen fietsers komende van twee kanten ‘door te piepen’. De Schellingwouderbrug was open, daarna reden we via de Amsterdamsebrug om weer langs de westkant van het AR-kanaal te komen. Op de Amsterdamse Brug in Muiden kreeg Rijn het weer verbaal aan de stok met een automobilist. Hetgeen Enrico deed verzuchten: ‘Je kan wel zien dat Rijn energie overheeft’. Een enorm plezierige rit in een aangenaam tempo.

zondag 30 mei 2021 – Nijkerk– 80 km – 6 rijders: Enrico, Rob, Theo, Rijn, Eric & Marcel

zondag 16 mei 2021 – Nigtevecht– 29 km – 3 rijders: Han, Marcel & Michiel

Buienradar gaf aan dat er mogelijk om de buien heen gefietst kon worden maar richting bankje fietsend begon het al behoorlijk te regenen. Ik werd gebeld en geappt door Han en Marcel maar kon pas bij het bankje opnemen. Toen ik dat deed kwam Marcel aanfietsen. Hij was al bij Han en we reden daarheen voor het vroegste bakkie ooit tijdens een rit. Even over half elf leek het droog en vertrokken we richting Weesp. In het Gein, vlak na de Velterslaan, hield het op met zachtjes regenen. Na kort schuilen onder een boom besloten we via de nieuwe fietsbrug over het AR-kanaal bij Nigtevecht terug te rijden. In Nigtevecht was de brug open. Dat kon er ook nog wel bij. Toen we opstapten zagen we ook nog twee bliksemflitsen en hoorden we donder. Ook daar onder de goot van een huis geschuild. Totaal verkleumd kwamen we thuis en toen werd het droog 🙁

zondag 2 mei 2021 – Monnickendam– 57 km – 5 rijders: Enrico, Eric, Theo, Rijn & Han

zondag 25 april 2021 – Oostvaarder– 59 km – 2 rijders: Enrico & Rijn

zondag 11 april 2021 – Rondje Stichtse Brug – 45 km – 1 rijder: Theo

Iets te laat bij het bankje vanwege open sluisbrug. Niemand verder bij het bankje.

zondag 11 april 2021 – Oostvaarder– 59 km – 3 rijders: Marc, Willem & Eric

zondag 21 maart 2021 – Monnickendam– 57 km – 2 rijders: Theo & Eric

Met storm tegen! Rijn keerde bij IJburg terug vanwege gebroken ketting.