2007 Afscheid Gerard

23 februari 2007

Deze ‘rit’ stond geheel in het kader van het afscheid van Gerard in Stadscafé Gieling. De opkomst was overdonderend. In totaal 15 man waren, langer of korter, aanwezig om onze nestor en wegkapitein te fêteren. Waarmee weer eens werd bewezen dan we betere eters en drinkers zijn dan fietsers. Op mooie zondagen in de zomer komen we een hoogst enkele keer op 12 man uit.
Dat, zonder enige schaamte, gezegd hebbende lieten we ons in het Stadscafé goed van eten en drinken voorzien.
Aad was, uiteraard, het eerst aanwezig en tegen half acht stond een gezellig keuvelende groep de ingang te versperren. De meesten hadden elkaar alweer enige maanden niet gezien omdat de groep die ’s winters doorrijdt hooguit 6 man telt.
Omgeveer kwart over acht togen we aan tafel.

Na het hoofdgerecht stond Han op om het woord tot Gerard te richten. Zijn toespraak wordt hier integraal weergegeven:

Beste Gerard,

Gelukkig is een van jouw markante uitspraken niet van toepassing geweest op de coureurs van TC Muiden: “Ik heb twee keer met je gefietst, de eerste en de laatste keer….”

Wij hebben ons jaren mogen verheugen op jouw trouwe aanwezigheid in het peloton van TC Muiden. Hopelijk is dit wederzijds!
Zoals je zelf wel weet te herinneren is de samenstelling van het peloton door de jaren heen steeds veranderd….Waar zijn zij gebleven de renners van toen…Enkele namen zijn:

Bart ter Haar, medeoprichter van TC Muiden
Jan Mars, bekend van het yoghurt incident tijdens de Mergelland route in Limburg
Herman Schulting
Hans Paardekoper, mede oprichter van TC Muiden. Kom we gaan…was zijn steeds terugkerende uitspraak bij een te snel vertrek en jullie lieten Herman Schulting in het toilet op het Kopje van Bloemendaal achter voor een eenzame terugreis.
Bert Donselaar
Tom van Velzen
Gerard Demmers

Volgens mij, en dan hoop ik niemand hier aanwezig tekort te doen, zijn de enige renners van het allereerste uur die nog meefietsen Timo van Dijk, Rein Ree en ikzelf (Han Buitenweg)
Ik heb voor de grap uitgerekend dat we over die 23 jaar minimaal 345 keer met elkaar gereden hebben en grofweg een kleine 28000 km hebben afgelegd.
Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat als ik op zondagochtend een keer geen zin had om te fietsen, toch mijn bed uitging omdat ik zeker wist dat jij er wel stond.

Van Timo heb je voorgoed een “bange renner” gemaakt door je valpartij langs de Kromme Mijdrecht. Je zat helemaal onder het grit en de binnenkant van je mond was ernstig stuk. Luit Kuiper, zelf kaakchirurg, kan er nog smakelijk maar met ontzag over vertellen.
Ikzelf heb het genoegen mogen smaken om tijdens een klein rondje IJsselmeer over je heen te rijden en daarna zelf onderuit te gaan omdat je voor me viel doordat je door een gat in de weg reed.

Jouw sterke rijden in het peloton dwong ontzag af. Helemaal omdat je de oudste bent en vele jongere renners achter je liet. Tijdens het Ardennen weekend in 2004 reed je zelfs 17 van de 19 renners uit je wiel tijdens een 10 km lange klim.
Ik denk dat alle aanwezigen hier wel eens het verhaal hebben verteld over een renner van rond de 75 jaar, die ze persoonlijk kennen, die elke zondag mee koerst, op kop rijdt en als je niet uitkijkt je ook nog uit het wiel rijdt!

Heel af en toe liet je wel eens merken dat het je te hard ging…….Uiteindelijk op 19 November 2006 in cafe Het Marker Veerhuis te Monnickendam sprak je in kleine kring uit dat je volgend jaar niet meer met TC Muiden mee zou fietsen.
Ondanks dat we geprobeerd hebben…en eigenlijk nog steeds proberen je over te halen wel mee te fietsen, blijf je tot nu toe bij je besluit met de markante uitspraak:
“Ik heb ook nooit op iemand anders gewacht dus jullie hoeven ook niet op mij te wachten”

Mocht het wel zo zijn dat je een keer mee wilt fietsen, weet dan dat je van harte welkom bent.
Het enige wat je hoeft te doen is je jas bovenop de dijk te leggen, dan weten we dat je meewilt, We zullen niet over je jas heen rijden.

Gerard, nog vele gezonde jaren!

Na deze leuke speech overhandigde Han aan Gerard een klein beeldje van een wielrenner (zie foto) met de inscriptie: 23 jaar wegkapitein TC Muiden.

Hierna nam Gerard kort het woord om te bedanken en kwam o.a. met de volgende berekening over het aantal met TCMuiden gereden kilometers:
– 23 jaar x 32 ritten per jaar = 736 ritten
– 736 ritten x 85 km/per rit = 62560 km
– 62.560 km / 40.000 omtrek aarde = ruim 1,5 de wereld rond!!

Voorwaar, een enorme afstand!

Na dessert en koffie verlieten we rond kwart over elf de gastvrije omgeving van Gieling om ons naar café ‘de Mol’ te begeven waar eigenaar Hans Paardekoper, en mede-oprichter van TC Muiden, ons hartelijk ontving. Geleidelijk aan nam iedereen afscheid en tegen drieën, volgens Han, gingen de laatsten weg.
Een enorm gezellige avond en een mooi afscheid van onze ‘oude’ wegkapitein.