Toerverslagen 2016

Jaarstatistiek

Eindelijk is het Marc dan gelukt. Eerste in het klassement, zodat hij zondag a.s. bij Le Grand Départ (weer) mag tracteren.
De dalende tendens in het aantal rijders heeft zich helaas doorgezet.

Maandag 26 december – Uitbuik rit rondje Ronde Hoep – 55 km – 8°, zonnig, W tot ZW wind, kracht 2 á 3 – 4 rijders: Marc, Tiem, Enrico, & Marco

Lekker de kerstdis eruit trappen, was het motto. Gezien de windrichting kozen we voor De Ronde Hoep. Bij de Total reed Marc lek, iets voor de plek waar Enrico vorige week ook lek reed. Daarna door via het Gein naar Abcoude, en na de Angstel bij de Voetangel rechts. Vlak voor het ronden van de Hoep kreeg Enrico zijn traditionele lekke band (het is nu elke week raak – gisteren 2 Jan ook). Bij Abcoude keken we of de Eendracht open was, en zowaar dat was zo. Een aanrader om vaker als stop in het parcours op te nemen. We lieten ons de zelfgemaakte appeltaart goed smaken, te meer daar Marc trakteerde omdat het verjaars is. Van harte Marc nog vele fietsplezierige jaren. Daarna  nog even via AR kanaal en de Maxis terug naar Muiden. We voelden ons een stuk beter na afloop.

Zondag 18 december – Breukelen – 55 km – 8°, bewolkt, W tot ZW wind, kracht 2 á 3 – 5 rijders: Marc, Tiem, Enrico, Marco & Michiel

Eensgezind werd besloten tot Breukelen en restaurant ExpresZo vanwege de warme appelbollen. Via Lange Muiderweg en Weesp reden we naar het AR-kanaal. Praktisch boven op de brug kreeg Enrico zijn klassieke ‘lekke band’. Daarna verder via Gein, Abcoude en Groenlandse Kade naar de  brug over de Geuzensloot om op Oukoop te geraken richting Nieuwer Ter Aa. Daarna waren we snel op het Marktplein in Breukelen. Er reden net twee wielrenners weg. ‘Er is nog maar één appelbol’, grapte één van hen. Binnen bleek het echter rauwe werkelijkheid. Marco en Marc leken alleen koffie te bestellen zodat ondergetekende als derde ‘koffie met appelbol’ bestelde. Het bleek echt de laatste appelbol te zijn zodat de rest beteuterd zat te kijken. Hun gezichten klaarden aardig op toen ondergetekende aanbood de consumpties te sponsoren mede vanwege lange afwezigheid. Daarna langs de Vecht terug via de gebruikelijke route naar Muiden. Bij de Hakkelaar namen Marco en Michiel afscheid van de drie anderen onder het luid  uitroepen van ‘Fijne Feestdagen’. Lekker gefietst. Volgende week wordt er op maandag 2de kerstdag  gefietst door mensen die willen uitbuiken.

 

Zondag 11 december – Rondje Ronde Hoep – 60 km – min 3°, zonnig – 5 rijders: Enrico, Marc, Eric-Jan, Tiem & Marco

Koffie bij De Punt

 

Zondag 4 december – Rondje Stichtse Brug – 52 km – min 3°, zonnig – 3 rijders: Rijn, Marco & Enrico

Min 3 maar prachtig met de zon, blauwe lucht en rijp op alle takken. Vanwege de kou zijn we pas aan het eind van het rondje koffie gaan drinken in Almere-Haven zodat we alleen nog maar de cooling-down hoefden te doen

 

Zondag 27 november – Edam – 76 km – 4 rijders: Tiem, Eric-Jan, Enrico & Marc

 

Zondag 13 november – ‘t Hoogt – 75 km – koud en vochtig  – 3 rijders: Marc, Enrico & Rijn

Ondanks de kou en de nattigheid was dit voor mij (Rijn) een feestje.

 

Zondag 30 oktober – Oudewater – 101 km – 15 graden zon – geen wind  – 9 rijders: Marc, Rijn, Marcel, Marco, Aad, Eric, Tieme, Erik-Jan en Enrico

Het perfecte herfst fietsweer: zon, prachtig gekleurde bladeren nog aan de bomen, geen wind en dus plannen we een mooie tocht naar Oudewater. Iedereen die actief fietst is zo’n beetje weer present: Tieme die herstelt van een knie blessure, Enrico die terug is uit Afrika en zelfs Aad is er! Goed om hem weer te zien. De enige afmelder is Michiel die de A1 werkzaamheden is ontvlucht.

Via het Gein, Vinkeveen en Woerden rijden we naar Oudewater. Het laatste stukje langs de Lange Lingschoten is altijd erg mooi, maar ook gevaarlijk smal. Bij Woerden is Erik-Jan afgehaakt omdat hij om 12 uur thuis moest zijn.

We vermaken ons prima op het terras. Aad ziet zijn fietsmakkers van de woensdagochtend, dus wat dat betreft had hij niet met TC Muiden mee hoeven fietsen. Meteen worden er grapjes gemaakt: “Aad ben je nu al zo vergeetachtig dat je bij het verkeerde fietsclubje gaat zitten?”

Het deert Aad niet, en hij is blij dat hij ons weer eens mag trakteren. Wij ook. Voordat we de terugweg aanvangen besluiten we om een nieuwe team foto te maken. Een dame is bereidwillig om de foto te nemen. Daarna terug via Woerden en via Nieuwe ter Aar zoeken we het A’dam – Rijn kanaal op. Het tempo wordt op verzoek af en toe wat gematigd, zodat iedereen kan blijven volgen.

Bij Driemond splitst de groep; Erik en Marcel zorgen dat Aad veilig thuiskomt en de rest beklimt de Maxis fietsbrug. Kennelijk slokte dit de laatste puf op van Rijn, want bij de kruising Maxis was hij zo ver achterop dat besloten werd daar niet op te wachten, en Rijn de gelegenheid te geven om het laatste stukje naar Muiden rustig uit te fietsen.

Rond een uur bereiken we Muiden. Het was weer een feestje.

Naschrift van Michiel vernomen van Rijn: Waar het voor de anderen misschien een feestje was, bleef Rijn zitten met een geweldige kater. Nooit eerder in de 29 jaar dat hij lid is van de Toerclub Muiden heeft hij het meegemaakt dat zijn fietsvrienden het na 98 km niet op kunnen brengen om 30 seconden te wachten, zodat ook de laatste 3 km gezamenlijk afgelegd had kunnen worden.

23 oktober 2016 – Maarssen  – 100 km –  3-8°,  zonnig, wind: geen – 2 rijders: Marco & Marc

 

16 oktober 2016 – Soesterberg  – 80 km –  3-8°,  zonnig, wind: Oost 2 – 3 rijders: Marco, Rijn & Eric

Afzeggingen van Marc, Enrico en Michiel. Vanmorgen slechts 3 rijders; Marco, Rijn (die zich nog moest aankleden) en ikke. We waren het snel eens over de richting: Soesterhoogt en daar koffie drinken!

Rijn gerustgesteld dat we rond de 30 km/u zouden rijden, dat was ok. Heerlijk fietsen met lichte tegenwind, goede koffie en lekker gebak en daarna via fietspad langs spoor naar Den Dolder en via Loosdrecht weer richting huis. Heerlijke fietsochtend met helaas zeer beperkte opkomst. Volgende week zijn Rijn en ikke er niet dus wie gaat Marco gezelschap houden??? Rijn: complimenten! Je hebt je prima staande gehouden tijdens de rit waar best doorgefietst werd.

P.S. (van Michiel): laatste kan ik bevestigen want Rijn kwam nog even bij ons langs om te kijken of we echt aan het werk waren. Hij dampte als een postpaard! 

 

9 oktober 2016 – Bataviawerf  – 82 km –  3-11°,  zonnig, bij Lelystad bewolkt, Wind: geen – 6 rijders: Marco, Marc, Marcel, Eric, Rijn & Michiel

Zowaar zes man bij het bankje. Schitterend fietsweer: zonnig, geen wind, alleen nog aardig koud. Alleen Rijn had overschoentjes aan en dat hadden de anderen bij nader inzien ook wel gewild. Later op de dag was wind uit het noorden voorspeld. Voor alle zekerheid dan maar naar het Noorden.
De weg naar de Knardijk had, voor mij althans, 2 nieuwigheden, nml. we bleven tot na de woonwijk van Almere-Buiten aan de oostkant van de vaart op de Trekweg om via een listig paadje weer aan de westkant te komen en bij de Praamweg reden we een ander listig paadje tot de Knardijk. Vlak voor Lelystad-Haven was de brug over een sluisje opgehaald om een boot door te laten. De bewoners achter de sluis hebben zelf een transponder om sluis en brug te bedienen. Heel luxe maar, volgens Marc, blijft het wel Lelystad
Het was te fris om buiten te zitten. Binnen bestelden we allerlei soorten koffie en gebak, vooral het bosvruchtengebak viel in de smaak. Rijn verhaalde nog eens van zijn escapade op de steiger in Ramsgate en verder hadden we het over de infra-situatie bij Muiden/Muiderberg en de zeer geheime overeenkomst tussen Muiden en de KNSF waar RTVNH een WOB-verzoek voor heeft ingediend.
Na de koffie reden we met een gangetje van zo’n 34-35 km/u langs de Oostvaarderdijk terug. Na het gemaal De Bloq van Kuffeler kreeg Rijn last van kramp en reden de twee zestig-plussers (Rijn en Michiel) rustig terug naar het honk. De vier vijftigers reden iets straffer door. Toen Rijn en ik de H-brug afkwamen zagen we nog net Marcel en Eric richting Naarden gaan. Later hoorde ik van Marcel dat de vier vijftigers niet langs het water waren gebleven maar het wijkje bij Marco’s nieuwe huis zijn doorgereden. Marco kan kennelijk geen dag zonder  Heerlijk gefietst!

 

2 oktober 2016 – Haarzuilens  – 67 km –  10-15°,  meest bewolkt, ZuidWest, kracht 3-4 – 4 rijders: Marcel, Eric, Rijn & Michiel

Elke week 3 á 4 rijders bij het bankje maar steeds weer zeer wisselende samenstellingen. Eric en Marcel had ik al maanden niet gezien. Er was regen voorspeld maar die was er nog niet. Vlug maar op weg tegen de wind in. Via Weesp, Abcoude, Baambrugge en langs Nieuwer-Ter-Aa waren we ondanks de stevige wind snel in Haarzuilens. Het was net te koud om buiten te zitten. Binnen was het lekker. Rijn vertelde dat hij op een steiger in Engeland al append niet had gemerkt dat de steiger ophield. Met de smartphone in de hand ging hij diep onder water en moest er vanwege de hoge steiger door anderen uitgehaald worden. Smartphone doet het nu soms maar wordt meestal alleen maar erg warm
Met de wind meest schuin achter reden we eerst naar Breukelen en vandaar langs de Vecht via Nieuwersluis, Loenen, Vreeland en Nederhorst den Berg, waar het even had geregend, terug naar Muiden. Bij de Kreugerlaan sloegen Marcel en Eric naar rechts en bij de Hakkelaar stopte ik. Rijn is waarschijnlijk wel goed thuisgekomen. Toen ik het pad opliep, even over twaalven, begon het langzaam te regenen. De rest van de dag was het echt herfst.

 

25 september 2016 – Amersfoort  – 105 km –  18-20° –  6 rijders: Marco, Enrico, Jurriaan, Tiem, Fred & Eric

Startend met z’n zessen en richting Amersfoort/Soest. Na de Stichtse Brug twee afvallers ivm voorzichtig zijn met het herstel van de knie (Tiem) en ons raadslid Fred miste Rijn en vertrok maar weer snel richting vesting Muiden. De overige vier hebben heerlijk tegen de stevige wind in gebeukt via een route langs Eem, Soesterberg, Den Dolder, vliegveld Hilversum, Ankeveen en naar huis. Jurriaan heeft heerlijk in het wiel van vooral Marco en soms van Enrico en mij het rondje van 105 km volbracht! Mark, je had genoten vandaag want 30,5 km/u gemiddeld.

 

18 september 2016 – Bataviawerf  – 88 km –  18-20°,  zonnig, wind: NoordOost, kracht 3-4, 3 rijders: Marc, Enrico & Michiel

Drie man bij het bankje toen ik aan kwam rijden. Naast Marc en Enrico zat ook de alleroudste TCMer Gerard Smeenk er om even gedag te zeggen. We moesten volgens hem maar snel vertrekken dan kon hij rustig ergens koffie gaan drinken
Met de NO-wind was de keuze voor de Bataviawerf snel gemaakt. Voorbij de Hollandse Brug is de verkeerssituatie onherstelbaar verbeterd en ook het Blanchardpad was weer toegankelijk. Tot de Knardijk volgden we de bekende paden met meest Marc als onverstoorbare locomotief op kop terwijl Enrico ook regelmatig zijn steentje bijdroeg. Daarna niet linksaf de Knardijk maar rechtdoor de Torenvalkweg op. Een mooie weg maar dichterbij Lelystad werd het toch een beetje kruip-door-sluip-door naar de Bataviawerf. Lekker buiten dronken we thee en koffie en aten een appelgebakje, deze maal gesponsord door Enrico vanwege zijn verjaardag 1,5 week geleden. Van harte gefeliciteerd, Enrico. Vanwege de wind in de rug en de door mij verwachte hoge snelheid stelde ik voor onze wegen te scheiden, maar Marc en Enrico wilden daar niets van weten zodat we gedrieën via de o zo bekende hobbelweg (de hel van Lelystad-haven) naar de Oostvaardersdijk reden. Op mijn verzoek werd er niet harder gereden dan 38 á 39 km/u en zo waren we binnen en vloek en een zucht weer bij de Hollandse Brug. Lekker gefietst, maar wat een lage opkomst L

 

11 september 2016 – Nijkerkerveen  – 78 km –  16-20°,  eerst zwaarbewolkt en lichte miezer later halfbewolkt wind: veranderlijk, kracht 1-2, 4 rijders: Marc, Enrico, Rijn & Michiel

Alleen Marc bij het bankje toen ik arriveerde maar al snel kwamen Enrico en Rijn aanzetten. Marc’s hoofd zag er deerlijk gehavend uit. Op weg naar zijn werk op de racefiets was hij door een uitwijkmanoeuvre voor schoolgaande kinderen, bij de Jaap Edenbaan voor, hard onderuit gegaan en op helm en gezicht terecht gekomen. Een blauw oog, geschaafde neus en van binnen beschadigde mond (gelukkig geen beschadigde tanden) waren het nare resultaat alsmede een kapot voorwiel. Maar gelukkig kon hij het, volgens eigen zeggen, nog navertellen.
Er was nauwelijks wind dus we konden alle kanten op en kozen voor de jachthaven bij Nijkerkerveen. Geheel volgens de geeigende paden reden we er naar toe. Op het laatste stuk waar we er vroeger altijd een sprint uitgooiden demareerde Rijn fel. Er volgde echter geen reactie zodat hij teleurgesteld de benen weer stilhield.
De vriendin van Gerard zwaait nog steeds de scepter bij het restaurant. Eerst zaten we buiten maar de verhevigde miezer dwong ons naar binnen. Rijn was eind augustus 68 jaar geworden (inmiddels de oudste actieve TCMer) en nam de consumpties voor zijn rekening. Dit tot teleurstelling van Enrico die de afgelopen week ook verjaarde. Van harte proficiat, Rijn!
Het was droog toen we weer opstapten en ook terug volgden we geheel het bekende parcours zodat we ruim voor énen weer bij de Hakkelaarsbrug waren. Lekker gefietst maar wat een slechte opkomst.

 

4 september 2016 – Haarzuilens  – 70 km – 2 rijders: Eric & Marc

 

28 augustus 2016 – ‘t Hoogt  – 64 km –  20-24°,  eerst zwaar bewolkt later af en toe zon, wind: eerst veranderlijk later ZuidWest, kracht 3-4, 3 rijders: Marc, Eric-Jan & Michiel

Niemand bij het bankje. Het was 9:01. Zouden ze al weg zijn? Vlug op de app kijken. Alleen een berichtje van Marc dat hij lek stond en of we wilden wachten. Eric-Jan kwam even later en zo reden we rond 9:15, om de regen te ontlopen, naar het oosten. Bij ‘Dier en Ruiter’ voor kreeg Marc een afloper. zou hij de rol van Enrico hebben overgenomen? Daarna in een lekker tempo naar ’t Hoogt. Ondertussen was bij Baarn het zonnetje gaan schijnen. Boven aan de klim naar ’t Hoogt gaf Marc te kennen het tempo toch niet zo lekker te vinden (lees: te traag) en besloot alleen door te rijden. Na een aangename stop reden we via dezelfde weg terug. Eric-Jan liep ook nog tegen een afloper aan. De wind zette op het laatst lekker door. Voor ons beiden was het voldoende zo na weken afwezigheid.

 

14 augustus 2016 – Edam  – 78 km –  5 rijders: Rijn, Enrico, Marco, Marc & Han

 

7 augustus 2016 – ‘t Hoogt  – 73 km –  5 rijders: Rijn, Marcel, Tiem, Enrico & Han

 

31 juli 2016 – Marken  – 58 km –  3 rijders: Rijn, Enrico, Jurriaan & Han

 

24 juli 2016 – Edam  – 78 km –  3 rijders: Rijn, Enrico & Han

 

17 juli 2016 – Kopje van Bloemendaal  – 95 km –  14-18°?,  zonnig, wind: West, kracht 3-4? – 8 rijders: Marco, Albert, Eric-Jan, Han, Aad, Rijn, Eric, Marcel

Weer meldden zich 8 renners (fietsers) bij Jan Kroket voor een mooie zonnige rit. Dit keer waren het Eric, Marcel, Marco, Albert, Erik-Jan, Han en Aad die zich hadden verzameld. Nog even wachten op Rijn? En ja hoor, daar verscheen hij om de hoek en konden we vertrekken. Edam zou de bestemming zijn, maar zoals wel vaker, werd dit onderweg, nabij IJburg, met een luide kreet veranderd in …. Kopje van Bloemendaal. Dat had Mark moeten weten, ha ha. In een lekker tempo werd de rit naar Bloemendaal afgelegd. Alleen in Amsterdam was het rustig aan en goed opletten geblazen. Zoals altijd kwamen we iets te vroeg aan in Bloemendaal, dus wist Rijn een mooie alternatieve route door de duinen. En om de uitbater van het koffie-etablissement nog wat extra tijd te gunnen om de terrasstoelen goed in het zonnetje te zetten, beklommen we het kopje ditkeer vanaf de andere kant. Tijd nu voor een echt kopje (koffie). Die werd met smaak genuttigd en dit keer betaald door Marco. Ook hij hoopt komende week te verjaren, proficiat Marco en dank voor de versnaperingen (en het vele kopwerk onderweg). Terug reden we bijna dezelfde weg als heen, maar nu wind in de rug, met het gebruikelijke gevolg voor het ‘gemiddelde’. Toch werd zo nu en dan aan de rem getrokken om de groep bijeen te houden. Achter het Centraal station van Amsterdam was het weer goed uitkijken, maar ook nu kwamen we weer zonder kleerscheuren bij het Amsterdam-Rijnkanaal terecht. We konden “de broek heel houden”, heet dat tegenwoordig…. Achter het huisje van ‘Paling Gerard’ langs en zo weer terug naar huis.

Ik had bijna 110 km op de teller, dus van het bankje tot het bankje zal het zo’n 95 km geweest zijn. Lekkere rit en prachtig fietsweer.

 

10 juli 2016 – Haarzuilens  – 79 km –  14-18°?,  zonnig?, wind: ZuidWest, kracht 4, 8 rijders: Hay, Rijn, Marc, Marco, Enrico, Eric, Tiem & Marcel

Mark stelde het “Kopje” voor, maar dat werd alom afgewezen. Haarzuilens moest het worden. De wind kwam strak uit die hoek, dus gingen de grote mannen op kop. Eric en Tiem leidden ons via het Gein en Abcoude door Vinkeveen, waarna Marco zich op kop zette richting de koffie. Dit alles ging in een straf tempo, maar er werd niet gemord. Tot het moment, dat we door een plotselinge oneffenheid in de weg een kreet van Hay vernamen. Door de hobbel floepte zijn mobiele telefoon uit zijn rugzakje en viel in duigen op de straat. Opletten dus, met de boodschap aan de kopman om hobbels en scheuren in het wegdek te omzeilen.

Hop maar weer, in gestrekte draf naar het gezellige terras in Haarzuilens. Daar was de Rolls Royce-club al neergestreken, maar er was nog voldoende ruimte voor de verschillende fietsclubs. Eric nam de rekening voor zijn rekening als traktatie voor zijn aanstaande verjaardag. Dank daarvoor Eric en gefeliciteerd, man.

Terug hadden we wind mee, dus…koersen maar weer. Thuisgekomen voelde ik de benen wel hoor. Lekker gefietst, ca. 79 km.

 

3 juli 2016 – Amstelkade  – 74 km –  14-18°,  half tot zwaar bewolkt, wind: West, kracht 3-4, 6 rijders: Marc, Enrico, Eric, Tiem, Marcel & Michiel

Als eerste meldde Enrico zich op de TCM-app. Ivm de voorspelde regen wilde hij pas om 10 uur gaan rijden. Even later meldden Marc, Eric, Marcel en Michiel zich op de app. Inmiddels (8:45) hoosde het flink maar Buienalarm gaf droog weer aan even na negen. De laatste vier besloten om 9:30 bij het bankje te zijn. Zo geschiedde. Enrico was echter in geen velden of wegen te bekennen. Toen we belden konden we aan zijn stem horen dat hij nog in dromenland verkeerde. Hij zou ons achterop komen. Via de gebruikelijke route reden we naar de Amstelkade. Het zat ons goed mee want we zeilden steeds om de buien heen en zo rond elf uur zaten we lekker buiten op het terras. Marcel wordt komende week 59 en bood aan de consumpties voor zijn rekening te nemen. Van harte proficiat, Marcel! Jurriaan had zich ook nog op de app gemeld want hij stond om 10 uur bij het bankje. Helaas! Enrico was er kort na de tweede bak terwijl hij ook nog had moeten schuilen voor een bui. Onwaarschijnlijk snel zodat we vermoedden dat hij met zijn wielerkleren aan in bed had gelegen. Later bleek dat het in Muiden en omstreken tussen 10 en 10:30 nog harder had geregend dan rond 8:45. Zelfs af en toe hagel. Wij zagen alleen, niet al te ver van ons vandaan, donkere wolken en het donderde ook soms. Ook de terugweg ging volgens de gebruikelijke paden. Bij Nieuwer Ter Aa kreeg Marc een afloper zodat hij langs het AR-kanaal zijn band moest verwisselen. Hij had een handige pompje die je op het ventiel moest draaien. Helaas kwam bij het losdraaien het ventiel steeds mee. Zo zie je dat elk voordeel ook zijn nadeel kan hebben. Gelukkig bood een luchtpatroon van Tiem uitkomst. Bij Driemond gingen Eric en Marcel huns weegs. De overigen waren zo kwart over één in Muiden terug. Lekker gefietst

 

26 juni Haarzuilens, 70 km, zonnig en paar druppels, ZW 4, temp. 18 grd.C. rijders: Tiem, Marc, Hay, Enrico

Bij het bankje zaten drie ongeschoren mannen en een vierde voegde zich toe: echte kerels niet bang voor een buitje, wind of om te stoempen. Het Ardennen offensief van vorig weekend had er kennelijk ingehakt, want verder verscheen niemand. Gezien de Zuidwesten wind werd gekozen voor Haarzuilens. Halverwege kwamen we terecht in het triatlon parcours en aangezien we door al die rijders met behoorlijke snelheid voorbij werden gefietst waarschijnlijk het front van het peloton. Vandaar dat een aantal van ons moeiteloos een bidon kregen aangereikt bij de verzorgingspost.
Marc had weer getraind en sleurde moeiteloos met 35 km/u tegen de wind in op kop, zodat we even later Haarzuilens bereikten. Hay vertelde dat hij aan het trainen is voor en tocht naar Edinburg waar hij met 60 andere Nederlandse chirurgen een congres zal bijwonen. De Nederlanders hebben besloten op de fiets te komen en dat is nu uitgegroeid tot een groot event. De ober vergiste zich in de rekening, maar eerlijke gast als we zijn hebben we keurig het verschuldigde bedrag betaald.

Terug reden we met de ietwat naar het Westen gedraaide wind langs de Vecht. Bij Nederhorst den Berg ontvingen we een paar spatjes ter verkoeling. Bij Fort Uitermeer werden we plots tegengehouden i.v.m. de Vechtloop. Brutale Marc en Enrico zijn er doorheen geglipt en de Keverdijk op gereden – niemand tegen gekomen. Tieme en Hay zijn waarschijnlijk via het Naardermeer naar huis gereden. Om even over 12 waren we thuis.

 

19 juni Edam, 77 km, zonnig, NO 4, temp. 20 grd.C. rijders: Marc, Jurriaan, Enrico

Bij het bankje zaten drie mannen, de rest bevond zich in de Ardennen. Gezien de Noordoosten wind kozen we voor Edam. Marc bekende dat hij de hele week al op de fiets naar zijn werk rijdt en beenspieren als staalkabels heeft. Nou dat hebben we gemerkt. In recordtijd zoefden we via Monnickendam en Volendam naar Edam om daar op het terras bij De Fortuna neer te strijken. Helaas besloot de eigenaar om zijn exclusieve terrasscherm te demonstreren op het moment dat wij ons koesterden in de warmte van de eerste zonnestralen – beetje jammer.

Met wind in de rug via de Provinciale weg en een tempo van 40 km/u  waren in een zucht en een vloek weer terug in Muiden.

 

12 juni Breukelen en Loosdrecht, 63 km, zonnig, ZW 2, temp. 20 grd.C. rijders: Marcel,  Han, Clemens, Eric, Enrico

Bij het bankje zaten 5 mannen en gezien de wind werd voor Breukelen gekozen. Rustig peddelend via de Vecht bereikten we de Expreszo. Via Loosdrecht reden we weer terug naar Muiden. Michiel had ons uitgenodigd voor de koffie om zijn nieuwe Ing. Koekoek brug in zijn achtertuin te komen bewonderen en de verhalen over zijn Fietstocht naar Rome aan te horen. Echter toen wij door zijn appelboomgaard liepen was Michiel in geen velden of wegen te bekennen. Meneer bleek doodleuk zonder enige mededeling een rondje te zijn gaan fietsen met zijn vrouw, “want het was zulk lekker weer”. Teleurgesteld dropen we af.

 

5 juni en Batavia werf Lelystad, 75 km, zonnig, Noord 4, temp. 20 grd.C. rijders: Han, Rijn, Eric, Clemens, Aad, Marc, Marcel, Enrico

Bij het bankje zaten 6 mannen. Tot onze verrassing was Aad er ook weer. Het gaat goed en dus besloot hij mee te fietsen. Rijn kwam nog net op tijd aanfietsen.  Gezien de wind werd voor Lelysttad gekozen. Binnendoor reden we naar Lelystad – we misten wel de afslag oer der brug, maar uiteindelijk kwamen we er. Het bekende etablissement bestond niet meer dus zochten we een terras verderop dat bij het VVV kantoor behoorde. Rijn had toen al besloten om zonder verdere mededeling rechtsomkeer te maken.
Han trakteerde de koffie en het gebak om daarmee zijn volgende levensjaar in te luiden. Met een stevig windje in de rug reden we langs de dijk naar huis. Clemens had blijkbaar nog niet zoveel km’s in de benen, want zelfs met wind in de rug kon hij het tempo niet volgen. Han, en Eric begeleidden hem naar huis en Marc en Enrico vergezelden de opmerkelijk fitte Aad. Om half een waren we weer terug in Muiden.

 

28 mei 2016 – Soest  – 90 km – 7 rijders: Marc, Rijn, Eric, Marcel, Eric-Jan, Albert & Bert

 

Maandag 16 mei – Bloemendaal Kopje / Zee / Zandvoort – 110 (120) km – 11 graden bewolkt / af en toe regen –  wind NW 4 – 3 rijders: Marc, Rijn en Enrico

Een bewolkte zondag, drie mannen verzamelen zich bij het bankje. Marc gaat nog even thuis zijn band oppompen. Na aanvankelijk Edam tot bestemming te hebben uitgeroepen verandert dit gedurende de rit in Kopje van Bloemendaal.

Rijn loodst ons vakkundig door Amsterdam en via een noordelijke ‘strade bianche’ route om Haarlem het duinlandschap in. Daarna nemen we het kopje. Er is verwarring of we het kopje helemaal nemen, of halverwege stoppen voor koffie. Het laatste blijkt het geval. Aangezien de fietsen bij dit etablissement uit het zicht buiten het hek moeten blijven staan, besluiten we om naar zee te fietsen en een strandtent op te zoeken.

Bij Bloemendaal aan Zee aangekomen, stoppen Marc en Enrico om een foto te maken en koffie te drinken. Even later zien ze Rijn voorbij fietsen?? Hij zoekt zeker een andere strandtent? Aangezien Rijn stug door blijft fietsen besluit Enrico er maar achteraan te fietsen, veronderstellend dat hij wel ergens zal stoppen. Rijn fietst door en verdwijnt uit zicht. Enrico rijdt tot in het centrum van Zandvoort tot bij de afslag naar Heemstede, maar komt geen Rijn tegen, en besluit dan maar terug te rijden naar ‘het Eindpunt’. Marc heeft ondertussen koffie besteld en een app geplaatst. No response.

Terug rijden we via Haarlem en de Ringvaart. Via het Amsterdamse bos en langs Ouderkerk duiken we het Gein in. Een stuk opgebroken weg wordt iets te snel genomen en levert Enrico een snakebite op in het voorwiel.  Bandje wisselen, pompen met het nieuwe pompje van Marc en na 10  minuten fietsen we weer.

Niet veel later bereiken we Muiden via een van de laatste keren dat de lus rondom het aquaduct er nog ligt. Mooi tochtje, beetje fris en beetje nat. Rijn appt later die dag dat hij via Heemstede naar huis is gefietst.

 

Zondag 8 mei – Nijkerk  90 km – 25 graden zon –  wind O4 – 4 rijders: Marc, Rijn, Jurriaan, Han en Enrico

Het perfecte fietsweer. Opmerkelijk dat de opkomst dan toch zo laag is. We besluiten naar Nijkerk te gaan, en dan het etablissement net voor de brug want daar is de koffie beter, aldus Rijn. Er staat een flinke wind dus op kop is het flink trappen geblazen. Het café voor de brug is nog gesloten, dus nestelen we ons op ons vertrouwde stekkie aan de haven. Han trakteert omdat hij de dag ervoor jarig is geweest,  tafeltje in de zon en prima gebak, wat wil een mens nog meer?

Terug rijden we via de Vogelweg. Met de wind in de rug gaat dat makkelijk. Tegen half een bereiken we Muiden. Top dag.

 

vrijdag 6 mei 2016 – Rondje Markermeer  – 150? km –  3 rijders: Jurriaan, Eric-Jan, Tiem & Marc

 

Zondag 1 mei – Natuurpark Lelystad, 100 km , zonnig temp. 2-10 grd.C.- 6 rijders: Eric, Marcel, Rob, Enrico, Rijn, Marco en Bert.

Onderweg naar het bankje in Muiden, reed Bram Hijkoop ons in korte broek tegemoet, ons toeroepend dat het voorjaar begonnen was en dat blote benen wel kon…. Bij vertrek van huis stond de thermometer op +2 grd. dus ik was blij met mijn lange broek, fietsjack en schaatshandschoenen.

Ook Bert verscheen bij het bankje met ontblote benen. Hij zei daar goed tegen te kunnen, maar later tijdens de koffiestop stond het kippenvel dik op zij machtige dijen…
Er werd zeer sociaal gereden. Vanuit Muiden werd twee aan twee gezellig gekeuveld.
In de polder kregen we noordenwind tegen, maar Marco hield ons achter zijn brede rug lekker ‘uit de wind’. In een aangenaam tempo, waar niemand problemen mee had, reden wij in een langgerekt lint naar de koffie. Deze keer lukte het de TCM prima om als één peloton bij het natuurpark te arriveren. Het kan dus wel… Aanvankelijk zaten wij in het zonnetje, maar later bezorgde een bewolkte lucht er voor dat we in de schaduw zaten, waardoor het direct aanzienlijk frisser werd.

Terug ging het voor het lapje, in straf tempo dus, maar ook nu weer twee aan twee met hier en daar een goed gesprek. Met Marco en Eric als ervaren voorrijders ging de snelheid stiekem toch iets omhoog, zodat het achter mij steeds stiller werd. Na een roep over de schouder, kreeg ik de bevestiging dat iedereen nog ‘in het wiel’ zat. De lange rechte polderweg hield het gemiddelde keurig stabiel, maar op gegeven moment snakte ik toch naar een rustmoment en een slok uit de bidon. Gelukkig we moeten oversteken en de remmen worden aangesproken. Even uitbollen. Maar nu zag Bert zijn kans schoon om eindelijk ook eens kopwerk te mogen doen. Maar de al eerder genoemde dijen zorgde voor een tempo dat subiet gesmoord diende te worden. Gelukkig Bert kan ook met gematigde snelheid fietsen, maar als je hem de vrije teugels geeft… Bij de Waterlandseweg aangekomen, stelde Rob voor om de Gooiers de Stichtse brug te laten nemen. Dit verzoek werd kracht bij gezet door de belofte om een 2e koffiestop bij hem thuis te houden. Eric en Marcel gingen hier graag op in. Met een vrolijke groet werden de overige coureurs afscheid genomen, zodat die via de Hollandse brug thuis zouden geraken. Thuisgekomen stond mijn dagteller bijna op 100. Eric zal er zeker meer gereden hebben. Van de anderen weet ik het niet, maar die zullen ook wel rond de 100 km. zijn uitgekomen. Ondanks (bijna) krampverschijnselen op de flanken van de Stichtse brug, toch lekker gefietst.

 

24 april 2016 – Monnickendam – 61 km –  4°, hagel, sneeuw, zon, en regen – 2 rijders: Marc, Enrico

Slechts twee man durfden het aan om op de vroege zondagochtend te fietsen. Er zouden  een paar buitjes komen. We besloten naar Edam te gaan. Nog even overwogen we om via de Keverdijk te fietsen om zo de  eerste bui te ontwijken, maar besloten de normale route te volgen: “nat worden we toch”.

Bij de Maxis was het al raak, en trof ons de eerste hagelbui. Enrico had spijt dat hij zijn zomer fietshandschoenen aan had, toch wel koud. Bij Ransdorp werd de volgende hagelbui zo fors opgezweept door de Noordwesten wind dat we achter een bushokje gingen schuilen.

Daarna werd het kalm en zelfs de zon brak door. Toen we de splitsing Marken – Monnickendam naderden zagen we een enorme donkere wolk op ons af komen. Tegelijk lag Volendam in de zon, een mooi plaatje, maar geen van beiden had zin om te stoppen voor een foto. Met “Koffie in Monnickendam?”, verwoordde Marc wat Enrico dacht. Misschien zijn we net op tijd om de hagel te ontlopen. Bij het gemeentebord ging de hemelsluis open, de weg werd wit van de hagel en de stenen gijzelden onze wangen. Tempo eruit en overleven, onderwijl zoveel mogelijk naar rechts kijken om de wangen te ontzien. Drie minuten later strompelden we bij de Gulden Vis naar binnen. Buiten begon het nu te sneeuwen.

De koffie en taart smaakten ons goed. Maar na 50 minuten moesten we er toch weer aan geloven en de natte spullen aantrekken.  Nu met wind in de rug en dik 40 km/u naar huis. Gelukkig begon de zon te schijnen en ging de kachel aan. Tegen 12 uur waren we weer in Muiden. Wie had dit nu willen missen?

 

17 april 2016 – Monnickendam  – 62 km –  6 rijders: Eric, Tiem, Marc, Marco, Rijn & Marcel

 Na twee avonden stappen, valt mij de eerste keer om 9.00 uur starten ‘zwaar’. Toch wel zin in een fietsrit. Het weer is prima en die harde wind…nou ja we weten inmiddels niet beter. Eric haalt mij, zoals altijd, keurig op tijd op om ons gezamenlijk naar Muiden te begeven. Even na ons arriveert ook Marco bij het bankje evenals Tiem, Mark (die uiteindelijk toch de ronde van NH niet gefietst heeft) en Rijn. “Kopje Bloemendaal?” roept iemand. Neeee, hoor ik mijzelf en enkele anderen zeggen, nu nog niet, genade! Maar omdat Amsterdam ten westen van ons ligt en het Markermeer in het noorden, valt bij de gebruikelijke noordwestenwind de keus meestal op het Waterland. Edam dan maar weer? OK. Zes man op pad, waarvan niet iedereen evenveel kilometers in de benen had. Tot onderaan de Schellingwouderbrug kon iedereen goed mee, maar de brug zelf zorgde voor de eerste scheiding. Na de brug werd weer verzameld en langs de dijk van Durgerdam naar Uitdam werd dusdanig pittig doorgereden, dat door een enkeling al, om wielercommentator Maarten Ducrot te citeren: “om z’n moeder werd geroepen”. Maar dit bleek voorin niet goed te horen. Bovenop het dijkje naar Monnickendam, vol in de wind, moesten Marcel en Rijn de vier anderen laten gaan. Rijn, net genezen van zijn nare blessure, wilde deze ontzien en gaf aan Monnickendam ver genoeg te vinden. Omdat de anderen uit het zicht verdwenen waren, besloten wij tweeën hier koffie te gaan nuttigen. Marco stond ons toch nog op te wachten. Wij deelde Marco ons plan mee en stelde hem voor de anderen maar in te gaan halen. Jammer dat de groep toch weer uiteen was gevallen. Helemaal toen we later vernamen, dat de anderen ook niet tot Edam waren gekomen en uiteindelijk hemelsbreed maar 5km bij ons vandaan de koffie nuttigden. Op beide plekken zaten we wel heerlijk op een zonovergoten terras. Lekker.Op de terugweg bijna overal wind mee, maar daar waar hij toch nog even tegen was, liepen de benen gauw vol. Rijn et moi besloten ouderwets langs het kanaal naar de Maxisbrug te rijden, met nog een klein extra lusje om het Diemerbos heen. Windje in de rug de brug op en lekker flyeren naar Muiden. Van bankje tot bankje 62 km. Maar toen nog even door naar Naarden. Over mijn linker schouder kijkend naderde er een onheilspellende inktzwarte lucht, dus toch maar even volle snelheid naar huis. Net op tijd thuis, want toen ik de fiets in de schuur had gehangen barste er een hagelbui los, die zijn weerga niet kende. Ik hoop maar, dat de anderen (en zeker Marco, die nog tot Almere moest) de bui ook gemist hebben. Lekker gefietst, wel moe.

 

10 april 2016 – ‘t Hoogt  – 73 km –  8-13°,  half bewolkt, wind: Oost, kracht 2, 8 rijders: Marc, Gerard, Jurriaan, Rob, Marcel, Marco, Rijn & Michiel

Bij ‘De Wegman’ haalde Jurriaan me bij.  Bij het bankje was het al lekker druk. De wind was nog Zuid-achtig maar zou in de loop van de dag Oost worden en aanwakkeren. We besloten daarom voor ‘t Hoogt. Rijn nam, net als de vorige week, de kop maar niet in het strakke tempo. Tot ‘De Witte Bergen’ bleef alles bijelkaar maar daarna liepen Marco, Marc, Jurriaan en Gerard langzaam uit. Bij Soest waren ze uit het zicht verdwenen. Vlak voor de ‘Soester Hoogvlakte’ reden we door een laan met prachtige witte prunussen en ook op andere plekken viel volop van de uitbottende natuur te genieten. Vijf minuten later als de eerste vier kwamen Rijn, Marcel, Rob en Michiel bij ’t Hoogt aan. Buiten zaten we, eerst korte tijd in het zonnetje, later helaas met bewolking. Het werd een lange stop. Tijdens de stop deelde Michiel mee dat volgende week de TCM-zomertijd ingaat en er weer om negen uur wordt gestart. Marco, Marc en Jurriaan wilden nog naar Austerlitz, de anderen meer directer op huis aan. Nadat eerst Gerard nog zijn zadel uit de ‘vliegtuigstand’ had gehaald reden we langs de oude luchthaven richting Den Dolder. Tot en met de natuurbrug over het spoor was het fietspad onherstelbaar verbeterd en verbreed. Via genoemde brug kwamen we door het bos weer achter Soest uit en reden via Lage Vuursche en Baarn weer richting A1. Daar volgden we hetzelfde parcours als op de heenweg. Bij de Brediusweg sloeg Gerard af naar links Bussum in en Rob naar rechts richting Huizen. Marcel haakte bij Naarden af zodat Rijn en Michiel alleen naar de Hakkelaarsbrug reden en Rijn vandaar moederziel alleen naar Muiden. Lekker gefietst! Hoe het de andere drie vergaan is vermeldt de geschiedenis (nog) niet.

 

3 april 2016 – Breukelen  – 53 km –  10-16°,  eerst bewolkt, later zon, wind: Zuid, kracht 3, 12 rijders: Marc, Enrico, Jurriaan, Rob, Marcel, Tiem, Han, Eric, Rijn, Clemens, Peter (Galesloot) & Michiel 

Happy days are here again

 Bij de Hakkelaarsbrug reed Jurriaan net voorbij toen ik opstapte. Hij vertelde dat hij op tweede paasdag om tien uur bij het bankje was maar daar niemand aantrof. Niet geheel onbegrijpelijk vanwege de windkracht 8 die er toen stond. Bij het bankje was het al een drukte van jewelste. Er moesten heel wat handen worden geschud. Han, Rijn, Eric en Clemens waren er voor het eerst bij in 2016. Clemens had ook zijn tweelingbroer Peter meegenomen. Rijn kwam als enige in korte broek. Resoluut nam hij ook de kop alsof hij niet sinds 13 september j.l. voor het laatst had meegereden en stond deze pas na Weesp weer af. Via Gein (hier besloot Peter zijn eigen tempo te gaan rijden), Abcoude, Holendrecht en Baambrugge kwamen we op het fietspad langs de A2 terecht. Daarna over de brug via parallelweg en op Oukoop richting Nieuwer Ter Aa. Marc nam resoluut de kop tot de Provinciale Weg bij Breukelen. Daar vond hij het nog steeds geen welletjes en sloeg rechtsaf richting Haarzuilens. De anderen waren snel op het marktplein in Breukelen bij ExpresZo. Achterin was ruim plaats en de sfeer was zeer geanimeerd. Tijdens het tweede bakkie kwam Marc terug uit Haarzuilens zodat we weer met 11 man de terugweg aanvaarden. Ondanks de grote groep besloten we langs de Vecht terug te rijden in een rustig tempo. Alzo geschiedde met een lekker windje in de rug. Even na Loenersloot kwam ons een fietser in TCM-tenue tegemoet. Han vroeg zich eerst af wie van ons zo snel was gekeerd maar het bleek Aad te zijn. Voor het eerst sinds een jaar weer op de racefiets. Natuurlijk werd er gestopt en even gezellig gepraat. Hij hoopt er binnenkort weer bij te zijn maar wel: piano, piano. Na Nederhorst den Berg werd er nog even flink gas gegeven maar bij Uitermeer kwam alles weer samen. Bij de Kreugerlaan sloegen Rob, Marcel en Eric rechtsaf richting Gooi. Bij de Hakkelaar stopte Michiel en reed Jurriaan rechtdoor naar Muiderberg. De overigen (al dan niet inclusief Clemens) reen door Naar Muiden. Lekker en gezellig gefietst. We hebben nog niets afgesproken over de TCM-zomertijd dus zondag a.s. nog maar om 10 uur, maar dat is wel de laatste keer.

 

28 maart 2016 – Rondje Naardermeer  – 25 km –  8°,  halfbewolkt, wind: Zuid, kracht 8, 1 rijder: Jurriaan

Het woei veel te hard!

 

20 maart 2016 – Monnickendam  – 57 km –  6-7°,  bewolkt, wind: NoordWest, kracht 3, 7 rijders: Marc, Enrico, Gerard (Terpstra), Jurriaan, Rob, Marcel & Michiel

Bij de Hakkelaarsbrug reed Jurriaan net voorbij toen ik opstapte. Verbaasd kwamen we als eersten bij het bankje aan. Het was toch nog geen 1 april?! Maar meteen kwamen Rob en Marcel aanrijden. Die moeten ons op de Zuidpolderweg in de rug hebben gekeken. Daarna volgden Enrico, Marc en Gerard. Vier ‘nieuwe’ gezichten bij het bankje vwb 2016. Vooral Gerard was een verrassing. Na een hartoperatie en daaropvolgend herstel is hij lang uit de running geweest. Nadere inspectie van de statistieken wezen uit dat hij in 2011 voor het laatst had meegereden. Welkom terug, Gerard! Marcel heeft nog steeds last van zijn rug, ontstaan toen hij verleden jaar op de fiets werd geschept door een auto. We gingen daarom langzaam van start. Echter nog niet langzaam genoeg want bij de Maxis raakten Marcel, Rob en Michiel ‘los’. Bij IJburg wachtten de anderen hen weer op. Vlak voor Ransdorp besloten de losgeraakte drie rechtstreeks via Zuiderwoude naar Monnickendam te rijden terwijl de andere vier dat via Uitdam zouden doen. Kort na elkaar kwamen we bij ‘De Koperen Vis’ aan. Tijdens de altijd gezellige stop heeft het even geregend want toen we weer opstapten waren onze fietsen nat. De Drie reden weer via Zuiderwoude naar de Schellingwouderbrug (S-brug) terug terwijl de anderen via de Provinciale Weg en Golfbaan terugreden. Kort voor de S-brug was het ‘erop en erover’ zodat De Drie in een aangenaam tempo naar Muiden konden terugrijden. Lekker gefietst! Volgend weekend rijden we ivm Pasen op maandag. Wel wordt er nog om 10 uur gestart.

 

13 maart 2016 – Nijkerk  – 78 km, 2 rijders: Marc & Marco

Geen verdere gegevens

 

7 maart 2016  – 61 km? –  3 rijders: Marc, Enrico & Marco

Geen verdere gegevens

 

28 februari 2016 – Oostvaardersplassen  – 59 km –  1-6°,  zonnig, wind: NoordOost, kracht 3, 4 rijders: Marco, Marc, Enrico & Michiel

Weer alleen de ‘regulars’bij het bankje. NoordOostenwind, nou dan weet je het ’s winters wel: Oostvaardersplassen. Vanaf de H-brug hadden we regelmatig last van diverse uitingen van het SAAone project. Pas bij het Weerwater was alles weer normaal. Wat een genot om weer eens op volkomen droge wegen te rijden zodat je niet met de koffie het zand tussen je tanden vandaan hoefde te spoelen. In een ook voor mij ‘christelijk’ tempo waren we snel bij het Gasterij en Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders. Binnen spraken we o.a. over diverse gadgets zoals AppleWatch en GoogleGlass. Na de koffie reden we met de wind in de rug over de Oostvaardersdijk weer terug. Voor mij was er van het ‘christelijk’ tempo niet veel meer over maar ja wat wil je ook na vier weken stilstand. Toch ruim voor énen terug en het was fantastisch fietsweer.

 

Zondag 7 februari – Ronde Hoep – De Punt – 57 km – 7 graden zon – wind ZW 5/7 – 5 rijders: ErikJan, Marco, Marc, Tiem en Enrico

Douleur et malheur

Een winderige zondag, vier mannen verzamelen zich bij het bankje. Er wordt nog gekeuveld over vorige week. Of Marc wel droog thuis was gekomen? Gelukkig bleek ook dat niet het geval. Sterker: Marc stond ook voor de enorme hoop zand die het fietspad afsloot. Hij maakte een andere keuze en besloot “die 100 meter” te voet af te leggen. Nou dat heeft ie geweten: tot aan zijn knieën zat hij erin. Om vervolgens 5 minuten lang het zand uit zijn schoenplaatjes te stampen zodat hij de pedalen weer aan kon klikken.

Daar verschijnt ErikJan,  Michiel daagt niet op. We besluiten tot een groot rondje Ronde Hoep. Via de Lange Muiderweg en Weesp duiken we het Gein in, daarna bij de Voetangel rechtsaf. Er staat een puike wind en het is behoorlijk stampen geblazen. Langs de Amstel schroeven we het tempo wat verder op, en ErikJan krijgt het moeilijk. De afwezigheid van de afgelopen weken doet zich gelden.  Ook conditie komt kennelijk te voet en gaat te paard. De eerste 3 keer dat hij lost wordt er “los” geroepen door Enrico. Als Enrico daarna nog eens omkijkt hangt er wel een mountainbiker achter aan, maar is ErikJan in geen velden of wegen meer te bekennen. We wachten bij het witte bruggetje en kunnen vandaar de halve Hoep doorkijken, totdat we ErikJan ontwaren.

Gezamenlijk rijden we naar Vinkeveen. Toch zijn we plots weer met z’n vieren, maar blijkt Marc te zijn afgehaakt. Na enige tijd komt ie weer: zijn trapas is versleten, zit scheef en kraakt. Dus op halve kracht rijden we vanaf dan de rit uit. Bij de koffie dollen we wat met ErikJan en vragen wat dat nou kost zo’n dealtje over een trapas?

Na de koffie gaat het voor de wind en zijn we zo rond kwart voor een weer in Muiden. Marco moet dan nog even door naar Almere de Poort. Relaxt rondje.

 

31 januari 2016 – Oostvaardersplassen  – 64 km –  ±8°,  bewolkt en na de pauze regen, wind: ZuidWest, kracht 3-4, 4 rijders: Marco, Marc, Enrico & Michiel

Toch maar slechts vier man bij het bankje terwijl de wegen droog waren en er, volgens mij, een licht briesje stond. Ik stelde, ondanks de ZW-wind, de Oostvaardersplassen voor omdat we anders voor de koffie onvermijdelijk weer bij De Punt of Expreszo zouden belanden. Ook konden we op die manier mogelijk de in aantocht zijnde regen enigszins vermijden. Op voorstel van Marco reden we via de Noordpolderweg naar Muiderberg. De ‘oude’ Hollandse Brug is helemaal op de schop maar we konden er nog goed door. Daarna langs het Muiderstrand en de in aanbouw zijnde flat van Marco. De fundering en de parkeergewelven zijn al klaar. Met een snelheid van ruim 35 km/u, want wind in de rug, waren we al snel bij het bezoekerscentrum. Marc had al aangegeven geen koffiepauze te nemen en ondanks het aanbod van Marco om de koffie te betalen reed hij meteen door om voor twaalven thuis te kunnen zijn. Aan de tafel bij het raam hadden we een mooi uitzicht over het natuurgebied. Er waren weinig dieren te bekennen hoewel het gras er mals en groen uitzag. Marco hield zich aan zijn woord en betaalde de consumpties. Reden: zijn ‘oude’huis in Weesp was afgelopen week overgedragen. Van harte, Marco! Helaas begon het te regenen maar dat hield vrij snel weer op zodat we snel op de fiets sprongen. Het kwaad was echter al geschied. De wegen waren weer nat en op het eind zagen we weer net zo uit als verleden week. Nml. onder de bagger. Via het Jan van den Boschpad reden we oostwaarts. Af en toe viel er regen.Vlak voor de Hollandse Brug bleek het Blanchardpad, zonder melding, afgesloten.

We konden wel een paar honder meter door het zand ploeteren maar besloten terug te keren. Aan het andere eind van het Blanchardpad besloot ik, inmiddels een 75 meter achter Enrico en Marco, een stukje af te snijden door rechtsaf te slaan. Na tweehonderd meter keek ik achterom waar ze bleven maar ze waren in geen velden of wegen te bekennen. Dan maar terug maar ook daar geen spoor. Toen maar alleen op huis aan. Langs het Gooimeer was het nog even stoempen want het lichte briesje was inmiddels overgegaan in een stevige bries. Om één uur weer bij de Hakkelaarsbrug. Later bleek dat Enrico ook rond dat tijdstip weer thuis was. Marco, woonachtig in Almere, had al eerder afgehaakt. Lekker gefietst.

 

24 januari 2016 – Breukelen  – 53 km –  ±8°,  bewolkt en miezerig, wind: Zuid, kracht 3, 4 rijders: Marco, Marc, Enrico & Michiel

Vier man niet bij het bankje maar achter Jan Kroket waar het beter toeven was. Elke rit één man meer erbij. Volgende week dus vijf!? Het miezerde licht en met de zuidenwind besloten we wederom voor Breukelen. Via Lange Muiderweg en ’s Gravelandse Weg reden we naar Uitermeer. Langzaam aan werden we bemodderd door degene die voor ons reed maar nog onwetend wat ons stond te wachten. Via Nederhorst den Berg, Vreeland, Loenen en Nieuwersluis reden we naar de Markt in Breukelen. Bij Expreszo hadden ze ook warme appelbollen en die zijn zeer smakelijk. De discussie ging o.a. de zorgen over de huidige situatie in Europa. Na de stop besloten we zoveel mogelijk via de westelijke oever van de Vecht terug te rijden. In Vreeland aarzelden we tussen AR-kanaal, westelijke Vechtoever of oostelijke Vechtoever. We kozen voor de tweede optie en dat hebben we geweten. Tot drie keer toe was de weg voor honderden meters opgebroken en onverhard. Alles aan onze fietsen kraakte en zelf werden we steeds bruiner. Marco, tegenwoordig woonachtig in Almere, heeft bij de Hakkelaarsbrug nog even zijn fiets schoongespoten want hij vreesde anders de Hollandse Brug niet meer over te komen J Toch lekker gefietst!

 

10 januari 2016 – Breukelen  – 54 km –  ±8°,  bewolkt, soms wat zon, wind: Zuid, kracht 4/5, 3 rijders: Eric-Jan, Enrico & Michiel

Drie man bij het bankje om 10 uur exact. Bevreesd voor buienradar ging Enrico nog even een regenjackje ophalen. Bleek later overbodig. In de tussentijd verwachtten wij Marc maar tot onze verbazing kwam hij niet opdagen. Vanwege de zuidenwind besloten we de Vecht tot Breukelen te volgen. Eerst via de Lange Muiderweg naar Weesp en daarna via de Utrechtse Weg richting De Horn. Daar de N236 overgestoken en via de Klompweg naar Nigtevecht. In Nigtevecht langs de Vecht richting Vreeland. Er moest flink gewerkt worden want er stond een puist wind. Enrico reed meest op kop. In Vreeland kruisten we de Vecht weer om via de oostelijke oever langs Loenen en Nieuwersluis in Breukelen te geraken. We legden aan bij ExpresZo en lieten ons koffie, thee en gebak goed smaken. We spraken over zeilen wat we alle drie in het verleden hadden gedaan en wat Eric-Jan nog steeds doet. Enrico vertelde dat zijn oudste dochter bijna is afgestudeerd als veearts en veel aardigheid in haar werk heeft. Tijdens de conversatie kwam er een BNer binnenlopen. Job Cohen samen met een vrouw. Een ieder (het was intussen wat drukker geworden) deed zijn best hem niet te herkennen. Dit lukte goed.
Het opstappen na de koffie is ’s winters altijd het vervelendste moment van de rit. Rillerig werden de eerste meters afgelegd. Terug langs de Vecht konden we het opgebouwde windkrediet te gelde maken. Enrico wilde zo dicht mogelijk bij de Vecht blijven en pakten we bij Nederhorst den Berg ook nog even de Eilandse Polder mee. Via de Keverdijk reden we naar de Hakkelaarsbrug en waren we alledrie voor énen thuis. Lekker gereden!

 

3 januari 2016 – Soesterhoogt  – 66 km –  ±6°,  bewolkt, 10 minuten regen, wind: Zuid, kracht 3, 2 rijders: Marc & Michiel

Petit Départ

Twee minuten voor tien en als eerste bij het bankje. Het zou toch niet zo zijn dat de eerste rit van het jaar een ‘alleingang’ wordt? Maar gelukkig één minuut over tien kwam Marc aanrijden. Omdat de voorspelling op zaterdag ZO-wind was hadden we beiden     onze zinnen gezet op’t Hoogt. De wind was echter Zuid en dus opzij maar toch naar ’t Hoogt. Mijn conditie was door de feeeeeestdagen gesloopt maar gelukkig vond Marc het geen probleem steeds op kop te rijden. Via de geëigende paden reden we er naar toe.

Het was er alweer gezellig druk met wandelaars en mountainbikers. We hadden het over fietsvakanties uit het verleden en in de toekomst. Ik stelde Marc voor om na de stop ieder zijns weegs te gaan. Zo zou Marc nog even lekker kunnen doorhalen en kon ik rustig aan via de heenweg naar huis. Zo gezegd, zo gedaan. Even over énen was ik weer thuis. Ik ga er zondermeer vanuit dat ook Marc weer behouden is thuis gekomen. De kop van 2016 is er af. Hopelijk zondag a.s. meer animo.