Toerverslagen 2004

RITTEN 2004

De rit van 12 december, Muiden – Monnickendam – Muiden – weer: zwaar bewolkt, 3°, oostenwind kracht 4 – aanwezig: Gerard Smeenk, Enrico Verhulst en Han Buitenweg

Wederom belde Gerard “of we wel gingen” Het was droog dus gingen we. Kom mij maar een keer ophalen vroeg Gerard, kunnen we een rondje Monnickendam fietsen. 10 minuten later belde Gerard weer met de boodschap dat Herman ten Kroode ook mee wilde fietsen. Of we in Muiden even op hem wilde wachten om gezamenlijk naar Gerard te fietsen.
Al wie er kwam maar geen Herman. Achteraf bleek dat hij bij de torenflat een lekke band had gekregen. Hij had zulke koude handen gekregen dat hij zijn band niet meer om de velg kon leggen en maar richting huis (lopend?) is teruggekeerd.
Het was inderdaad flink fris. De oostenwind blies flink en af en toe moest er flink getrapt worden. Zelfs Gerard was even de weg kwijt in de polder (zie de rit van 31 oktober) zodat we een stukje terug moesten rijden. We zijn langs de provinciale weg weer terug gereden. De laatste 9 km was wind tegen. Om 12:15 waren we weer thuis na 60 km gereden te hebben met een gemiddelde snelheid van 26,3 km/uur.

De rit van 5 december, Rondje Stichtse brug – weer: half tot zwaar bewolkt weinig wind (behalve op de Stichtse brug) 9° – aanwezig: Gerard Smeenk, Enrico Verhulst en Han Buitenweg

Om 10:00 uur vertrokken. Gerard belde om 9:30 nog “of we wel gingen” Het was op dat moment mooi weer dus gingen we.
Even een rondje Hollandse en Stichtse brug. Een echt rondje om in de winter te rijden. Geen bladeren op de weg maar het was wel tamelijk nat. Met een waterig zonnetje vertrokken we uit Muiden richting Almere-haven. Het gesprek ging voornamelijk over de Sinterklaasviering. Gerard en Enrico reden beiden op een nieuwe fiets. Han zou die middag een nieuwe ketting krijgen. Vlakbij de Stichtsebrug bedacht Gerard dat we eigenlijk wel even naar Soesterberg hadden kunnen fietsen om afscheid te nemen van Bernhard. Maar ja, aan de andere kant vond Gerard het ook wel genant dat 62 man in touw waren om 1 persoon te verzorgen. In verzorgingstehuizen is de verhouding omgekeerd…..
In eerste instantie leek het alsof er weinig wind stond. Maar richting Stichtse brug rijdend begon het meer bewolkt te worden en nam de wind toe. Via Huizen weer richting Muiden gereden. We troffen veel kerkelijke zondagsfietsers op de paden, ongetwijfeld goed luisterend naar de Heere, maar minder naar het geroep en gebel van deze heren. Geen koffie. Al met al een lekker gemoedelijk tochtje om in conditie te blijven en de Sinterklaas ballast wat weg te fietsen.

Om 12:00 waren we weer thuis na 45 km gereden te hebben met een gemiddelde snelheid van 26,8 km/uur.

21 november, groot rondje Eemnes, 55 km – 0 gr – Z4 – onbewolkt – 1 rijder

Zonnig, fris en hier en daar glad, geen koffie. Vanaf 28 november vertrekken we om 10:00 uur voor de liefhebbers. (We rijden dan een verfrissend rondje van ongeveer 50km, geen koffie en om 12:00 uur zijn we weer terug.)

De rit van 14 november, Muiden – Marken – Monnickendam – Muiden – (weer: half bewolkt, geen tot weinig wind, 9°) – aanwezig: Gerard Smeenk, Enrico Verhulst en Han Buitenweg

Om 9:00 uur vertrokken. Alleen Gerard stond bij het bankje en was al bang alleen te moeten gaan omdat Enrico en Han beiden twee minuten te laat waren.
Vanwege de kans op nattigheid en bladeren op de weg zijn we richting het Waterland gereden. Al direct buiten Muiden zagen we een enorme rookkolom boven Amsterdam hangen. Achteraf bleek er brand te zijn in een gebouw waar die nacht een houseparty was geweest. Doordat er weinig wind stond zijn we bovenop de dijk vanaf Durgerdam richting Marken gereden. Mede doordat de zon zich steeds meer liet zien leverde dit prachtige vergezichten op. In Marken aangekomen bleek dat alle gelegenheden om koffie te drinken nog gesloten waren. Dan maar koers naar Monnickendam gezet. In het bekende café (zie twee ritten terug) hebben we koffie met appelpunt genuttigd.
Hier vertelde Gerard dat hij morgen jarig was maar hij vierde het vandaag al. Vanwege dit heugelijke feit heeft hij ons getrakteerd. Een aardig detail is dat hij vanwege het mooie weer op een grote opkomst had gerekend en om niemand teleur te moeten stellen had hij ook flink wat geld in zijn zak gestoken. Dat geld wilde hij niet mee terug nemen (te veel gewicht?) dus heeft hij ons flink getrakteerd.
De moraal van dit verhaal; Blijf met mooi weer niet in je bed liggen maar kom fietsen!

Gerard, van harte gefeliciteerd en blijf nog vele jaren meefietsen!

Om 12:20 waren we weer thuis. De afstand was 65 km bij een gemiddelde snelheid van 27,8 km/uur.

6 november 2004 – Eemnes – 55 km – 6 rijders (Herman, Gerard, Timo, Han, Rob, Enrico)

Om 9:00 uur met een flauw zonnetje werd richting Eemnes gekoerst, omdat Herman (is het ooit anders?) om 12:00 uur thuis moest zijn, en Gerard ’s-middags alleen thuis zou zijn en we daarom dus niet naar Monnickendam konden, ondanks de Noordelijke wind. (Kunt u het nog volgen?) Met een ruime bocht fietsten we langs en door Almere waar bleek dat deze paadjes toch behoorlijk nat, modderig en bladerrijk zijn. (Dat wordt weer spoelen.)

Op de terugweg zijn we voor de koffie gestopt bij ’t Bluk in de bossen bij Blaricum, alwaar een allercharmantste dame (toch Timo?) met gespalkte hand ons de gebruikelijke koffie, thee en appeltaart serveerde. Volgens Gerard moeten we een volgende keer hier de specialiteit van het huis proberen: de Dennenkoek ipv het appelgebak. De fietsen werden op aandringen van Gerard bij een grote boom geparkeerd, zodat we goed zicht hebben op eventuele anti-fiets fundamentalisten met duistere plannen. Het valt in Blaricum gelukkig nog wel mee.

De vele doden van afgelopen week vulden grotendeels de gespreksstof: drie bekende Nederlanders (Theo, Kneet en Donald), daarnaast een vermaarde Elfsteden schaatser waarvan mij de naam is ontschoten maar die “tout Amsterdam” heeft leren schaatsen op de Jaap Eden baan. “Ik heb dit jaar al zeven begravenissen gehad.”, zei Gerard. “Eén keer viel het mee, toen had ik er twee op één dag.”

De knusse bos Stube werd verruild voor de klim over hei naar Bussum, waar we achtereenvolgens afscheid namen van Rob (naar Huizen) en Herman (naar Naarden). Via het Naardermeer terug naar Muiden, met een pittige eindspurt op de weg voor het bordje Muiden. Volgende week, ijs en weder dienende, starten we nog steeds om 9:00 uur.

De rit van 31 oktober, Muiden – Monnickendam – Muiden, 55km – Weer: bewolkt, 10, windkracht 2 – aanwezig: Aad, Enrico, Herman tK, Rob, Timo, Han en Gerard voor de helft.

Met 6 mannen aan de start. De zevende, Gerard Smeenk was wel bij het bankje maar was met de moutainbike gekomen wegens grieperigheid en is daarom ook niet meegegaan.
Herman tK wilde graag rond 12:00 weer terug zijn dus daarom werd besloten om naar Monnikendam te fietsen. Door IJburg heen en via de polder is dit nog maar 25 km.
Ja, de continenten schuiven. Alles komt steeds dichter bij elkaar te liggen.
Doordat Gerard niet mee was ging de routebepaling niet van een leien dakje. Er werd nogal wat gemopperd op de wegkapitein van dienst. Hij heeft overigens de groep feilloos via de kortste weg naar de koffie gebracht. Maar eerlijk is eerlijk Herman tK heeft voor het mopperen zijn excuses aangeboden.
Tijdens het koffiedrinken werd er over vakantieplaatsjes gesproken en de uitlopers van de Alpen. Toen de bestelling door de serveerster werd opgenomen dorsten we het niet meer over deze uitlopers te hebben. Zelf appelpunten werd een beladen woord…
Of het nu kwam dat we allen wat onder de indruk waren weet ik niet maar het afrekenen verliep niet vlekkeloos.
We zijn langs de dijk via IJburg weer teruggereden. Kwamen nog een toerfietsende Dirk Schulp tegen. Het kan niet anders dan dat Herman tK keurig om 12:00 uur weer in Naarden terug was.
Komende zondag weer om 9:00 uur weg

17 oktober – Maarssen – 75 km – 10 gr

Wij vertrokken om vijf over negen met een waterig zonnetjes richting Zuiden. Via het Gein, en Baambrugge voer de weg langs het Amsterdam-Rijnkanaal richting station Maarssen. Onderweg vonden geanimeerde gesprekken plaats over uiteenlopende onderwerpen, zo passeerden de naderende winter met vallende bladeren en wie dit ging opruimen tot de politieke situatie op dit moment in Muiden en het land de revue. Er stond een stevige wind tegen en er werd slecht van kop overgenomen met als gevolg dat Enrico veel kopwerk moest doen. Aangezien het begon te miezeren werd besloten om de koffie over te slaan en door te fietsen.
Via Breukelen en Vreeland werd over de westelijke oever van de Veght naar Weesp gefietst. Daarna richting Keverdijk om via het Visserijpad het bruggetje over de A1 te beklimmen. Enrico bleek die dag over de sterkste benen te beschikken. Om 11:45 kwamen wij weer in Muiden aan.
Omdat het over 2 weken wintertijd wordt houden we de starttijd op 9:00 uur.
En volgende keer schrijf ik niet meer in de Majestatis Pluralis….

10 oktober – Soesterberg – zonnig, 7 tot 12° – 6 rijders (Gerard, Rein, Theo, Enrico, Herman tK, Rob Wernsen en Han) – +/- 73 km

Er stond een hele beste matige noordoosten wind en het voelde koud aan. Herman tK was met revaliderend collega Rob Wernsen op komen dagen. Tijdens het fietsen niets van revalideren gemerkt. Gewoon lekker doorgefietst.Mag meer komen meefietsen. Gerard verscheen op zijn nieuwe fiets. Schijnt ie voor veel geld van Rick (vlgs. gerucht van Rick zelf) gekocht te hebben. Toch flauw dat Rick de trappers eraf heeft gehaald.

Door de windrichting viel de keus al snel op Soesterberg. Een paar weken terug hadden we in petit retaurant “de Hoogt” uitermate plezierig koffie gedronken en dit was voor herhaling vatbaar. Zonder noemenswaardig oponthoud koersten we naar “De Hoogt” alwaar tijdens de versnapering de huidige gang van zaken binnen de Muider politiek besproken werd. Ik merk dat we al enige weken de expertise van Fred missen. Waarschijnlijk kwam het daardoor dat Gerard over vakantie begon. Al zijn nieuwe dates (“Het is uit.”, schreef de huidige) hebben het maar over op vakantie gaan. Helaas was ook dit een kort gesprek want Gerard ging nooit. Gerard had wel een nieuwe bril: “Fantastisch bij Pearl. Je douwt je kop in zo’n apparaat en binnen één minuut weten ze alles van je. Hoe scheel je kijkt, alles. 2 brillen voor 150,-, maar ik moest toch 380,- afrekenen.” Goeie aktie.

We zijn terug gereden via Den Dolder, Lage Vuursche, Baarn, Naarden (waar we Herman en Rob gedag gezegd hebben) In de Naardermeer werd nog even flink aangezet zodat we met een gemiddelde snelheid van 27,5 om 12:15 in Muiden arriveerden.

De rit van 3 oktober, Muiden – Breukelen – Muiden (Aad, Enrico, Rein, Herman tK, Han) – weer: halfbewolkt, 14, windkracht 5.

Met vijf man aan de start. Het had ook flink geregend vandaar de wat matige opkomst.
Het was zelfs zo dat wij in de zon op Gerard Smeek stonden te wachten terwijl hij zelf thuis naar de regen zat te kijken.
De wind was zuid dus richting Utrecht. We moesten maar langs de Vecht rijden volgens Herman ten Kroode. Dat was mooier. Er stond een fors windje maar Enrico trok er flink aan zodat we al om 10:15 in Breukelen aan de koffie zaten.
Tijdens de koffie bleek dat we onvoldoende kennis bij ons hadden om de gang van zaken in en over Muiden te bespreken. Waarschijnlijk hebben we daarom het gesprek maar beperkt tot en over de mevrouw van de bediening.

We zijn via Loosdrecht weer richting Muiden gereden. Het was mooi weer geen regen gehad en de laatste 20 km wind achter.

Om even 12:00 uur zijn we in Muiden aangekomen, na haast 60 km gereden te hebben met een gemiddelde van 28,5 km/uur.

De TCMuiden site ziet er overigens weer lekker fris uit. Goed gedaan Enrico

26 september 2004 – Volendam 78km – 19Gr – W3 – 3 rijders (Timo, Gerard, Enrico)

Herman heeft niet gebeld, nee, of hij heeft het nog niet gelezen. Hij doneerde 20 euro, maar als geintje meldden we slechts 15… Vandaag was het na alle regen een onverwacht heerlijk fietsdagje. Timo had dan wel nog last van zijn 4 flesjes van vrijdag, maar werd er door de anderen doorheen gesleept. We volgden de bekende route via IJburg heen door Uitdam en Durgerdam, waar we een wedstrijdje “boven – onder” deden met een ander ploegje. Het gevolg was dat beide teams hun 3e man hadden losgereden. Koffie werd bij De Molen gedronken. Jammer dat Fred er niet bij was om ons voor te lichten over de laatste ontwikkelingen van het college van wethouders.
Timo vertelde dat Bridgen een levensgevaarlijke sport is; voor je relatie wel te verstaan. Hij heeft daar toch een aantal ruzies meegemaakt. Verder is er de eeuwige onoplosbare discussie tussen rokers en niet-rokers. Gerard gaat binnenkort weer zwemmen met zijn buuv, met de Nat Toeristen. Enrico kreeg een telefoontje dat zijn jongste dochter eerste was geworden in haar eerste paardrijd wedstrijd. Na het afrekenen (dat gaat volt met z’n drieën) via Edam langs de grote weg en een slinger door de polder rechts via de Schellingwouderbrug over de Diemerzeedijk naar Muiden. Lekker gefietst, volgende week hopelijk weer dit weertje, voorlopig nog steeds om 9:00 uur.

19 september 2004 – Haarzuilens 75 km – 19 gr zonnig – 6 rijders (Timo, Gerard, Herman, Han, Rein, Aad, Enrico)

Gewapend met fototoestel ging het gezelschap op pad richting Haarzuilens. Onderweg diverse fotoshoots (binnenkort te bewonderen in dit theater) totdat de batterijen leeg waren. Onderweg werd er een geheime geldtransactie tussen Gerard en Herman waargenomen….. Herman moest om 10.30 uur weer thuis zijn, dus in Weesp scheidden onze wegen.

In een rustig tempo werd er langs het A’dam-Rijnkanaal afgezakt, tot we (net te laat) bij het pontje kwamen. Vandaar langs de andere kant richting station Maarsen (wat een kuilen!), om uiteindelijk in Haarzuilens aan te komen. Daar bleek de “Prutrace” plaats te vinden. Van een goed gesprek kwam niet veel, overstemd als we werden door de plaatselijke speaker: “Ik leg nog één keer het parcours uit. Eerst een rondje dan rechtsaf richting weiland, daar de sloot over en dan weer terug. En dat 2 keer.” Wij hebben geen prut gezien.

Bij het afrekenen kwam de aap uit de mouw: Herman bleek jarig en had 15 euro gedonneerd als gebaksubsidie. We hebben er van gesmuld. Proficiat Herman, nog vele jaren.

Via Vinkeveen en Baambrugge werd er langs de Westelijke oever van de Vecht naar Abcoude gereden om uiteindelijk via het Gein en de Keverdijk in Muiderberg aan te komen. Mooi rustig tochtje.

12 september – 105 km Hoevelaken/Soesterberg – 20 gr windkr 6/7 ZW– 4 rijders (Gerard, Han, Bram, Enrico)

Gerard had een plan: via Nijkerkerveen, rechtsaf de Palestinaweg op, om Amersfoort heen naar Leusden en dan naar de Laage Vuursche. Met een windje in de rug ging het voorspoedig tot aan Amersfoort Noord, daar even zoeken naar Nijkerkerveen (je moet dus Hooglanderveen volgen). Wonder boven wonder stuitten we na Hooglanderveen op de Palestinaweg en daarna was het (toch weer Amersfoort…) zoeken om via Stoutenburg de weg naar Leusden te vinden.

Daarna was het een eitje: de klim van de Amersfoortse berg en door naar Soesterberg. Inmiddels hadden we er al 70 km op zitten en verlangden naar koffie en versterking. In de Hoogt vonden we een prima tent, lekker in het zonnetje, prachtig gebak, goede thee en koffie: een aanrader ook voor volgende ‘beschutte’ tochten. Bram kwam een bekende mede-hardloper tegen, familie van Johan van den Blanken. De Den Blankens blijken te bestaan uit hardlopers, vrouwenmeppers en touwtrekkers begrijpen we nu 😉

Via Soest (het fietspad is bijna af) tegen de straffe wind in naar Muiden. Gelukkig heeft Bram hele sterke benen. Bij Muiderberg zwaaide Enrico voortijdig af om zijn dochters te zien rijden bij de manege. Volgende week hopelijk weer een iets grotere groep?

5 september 2004 – Nijkerk 88 km – 25gr. – mist en zon – NO 2 – 10 rijders (Gerard, Iep, Timo, Fred, Rick, Han, Enrico, Jan-Bart (vriend van Rick), Herman, Bram)

Met een grote ploeg vertrokken richting Eems vallei, waar we in de natte mist terecht kwamen. Met sleurende krachten op kop in de vorm van Rick, Jan-Bart en Bram, werd er af en toe pittig gekoerst.

Uiteraard belandde de groep in Amersfoort, maar dit keer wist Herman de schade te beperken. Redelijk vlot waren we om Amersfoort heen en via Bunschoten met een felle einddemarrage in Nijkerk.

Iep wist uit betrouwbare bron te melden dat “Flip, Schulp en Eric Kroket” de nieuwe wethouders worden. Dat was onzin volgens Fred, omdat de PvdA Schulp niet zal accepteren (to be continued…).

Omdat Rick voortaan op vrijdag gaat fietsen en zijn vader tot nu toe steeds had betaald “Pa kun jij even betalen, ik heb geen geld bij me.”, besloot hij het rondje te trakteren. Hetgeen Gerard ontlokte: “Je moet mij betalen, niet hun!”. Wat Rick weer tot de uitspraak ontlokte dat hij minimaal € 1.000,- voor zijn huidige fiets wil hebben (…van Gerard…).

Michiel blijkt al een aantal weken last te hebben van een kaakonsteking, en wordt daar binnenkort aan geopereerd. Voorlopig zien we hem even niet meer terug. Sterkte Michiel!

Via de Vogelweg in rap tempo terug naar Muiden, zodat iedereen op tijd aanwezig kon zijn voor de voetbal derby Muiden – Muiderberg.

29 augustus 2004 – Woerdens Verlaat – 75 km – 19C – 8 deelnemers Timo, Fred, Gerard, Theo, Rick, Herman, Han, Enrico

Het tempo werd dit maal gezet op 155. Hartslagen wel te verstaan. Dat was de maximale frequentie waar Fred zich aan hield, gezien zijn herstel. Ook Herman ging niet voluit. Na de bekende doorgang van de Bijlmer, langs de Arena nam hij afscheid bij Ouderkerk ad. A. om om half elf de kleinkinderen te kunnen ontvangen. De vraag blijft wat inspannender is….

Via de Amstel en de Kromme Mijdrecht kwamen we aan bij de Amstel Hoeve; dit maal zonder lekke band en sanitaire stop met haan (zie verslag 9 juni 2003). De Amstel Hoeve wordt gerund door licht verstandelijk gehandicapten. Ze hebben een briefje bij zich waarop gasten zelf hun bestelling kunnen schrijven. De bestelling van tafel 7 (schaduwzitters) en tafel 5 (zonzitters) werd uiteindelijk bij elkaar geveegd: het ging goed.

Gerard verraste ons door bij terugkeer van zijn toiletbezoek. “Willen jullie me zeem zien?”, te vragen. “Nou eh, nee Gerard, we zitten net aan het gebak.” Gerard bedoelde echter dat de Amstel Hoeve ook een museum is en zei: “Willen jullie ‘t museum zien…..”

Aan tafel vertelde Fred dat hij misschien toch als reddende engel de Muidense politiek vlot gaat trekken, hoewel de kans daarop (gelukkkig?) van 80 naar 30 procent is teruggebracht.

Het afrekenen hadden we beter aan de ober over kunnen laten: 7 volwassen mannen die 28,50 delen door 7, en bepalen dat 4,50 genoeg moet zijn. Als 6 man betaald heeft ligt er 33 euro op tafel en Timo moet nog. “Geeft niks,” zei de dame aan de kassa tegen Timo die goede sier maakte met onze fooi, “we zijn hier wel wat gewend met rekenen…..”

Via Wilnis en Nieuwe ter Aar werd er langs het Amsterdam Rijnkanaal door een aantal met wind in de rug flink op los gereden. In Weesp werd er netjes gewacht tot iedereen er weer bij was, waarna we net voor de bui rond 12.30 uur weer in Muiden aan kwamen. Geen ijs. Weet iemand waar Michiel en Rein waren?

22 augustus – Rondje Soesterberg – 14-20 graden – 8 rijders: Gerard, Herman, Enrico, Timo, Theo, Rick, Han & Michiel – ±80 km

Het was bewolkt en fris en we gingen nu eindelijk dit jaar eens richting Soesterberg.

Langs Naarden en Bussum (de zanger op de fiets kwamen we ook weer tegen) waar Rick langs de A1 eens lekker gas gaf. Bij Gooi-Noord gaf Herman aan dat hij wegens hoofdpijn afhaakte. Hij keerde echter niet om maar reed richting Laren. Theo en Timo gingen er achter aan. Na enig wachten besloten de anderen ook te volgen. In Laren waren Herman, Theo en Timo echter in geen velden of wegen te bekennen.We besloten met z’n vijfen verder te gaan (we moesten de GSM-nummers maar eens uitwisselen dan kunnen we in de toekomst dit soort verwarring voorkomen).

Langs Nijhof en Groeneveld richting Soestdijk alwaar Gerard één van de weinige lekke banden van dit jaar kreeg. In Soest omhoog waar we weer even moesten zoeken om op de weg naar ’t Hoogt bij Soesterberg te geraken.
Langs Soesterberg richting Den Dolder en vandaar verder naar Lage Vuursche.
Voor de verandering eens naar het pannekoekenhuis waar we ons de koffie en het appelgebak goed lieten smaken.

Omstreeks kwart voor twaalf weer opgestapt om via de’kortste’ weg weer op Muiden aan te gaan. De weg week tot Naarden niet veel af van de heenweg.
In Naarden toch nog even bij Herman langs gegaan om te kijken of hij goed thuisgekomen was. Dat bleek het geval. Hij was al een uur thuis en was met Timo en Theo via ’s Graveland en de provinciale weg Bussum-Weesp (met een koffiestop bij de Molen) op huis aangegaan.

Via het Naarderbos en de parallelweg langs de A6 weer terug naar de Hakkelaar en Muiden. Omstreeks één uur terug.

15 augustus – Oudewater – 25 gr – 107 km – ZW4 – 9 deelnemers (Timo, Gerard, Han, Iep, Enrico, Rein, Aad, Herman, Fred)

Scheuring binnen TC Muiden!
Niet alleen de Muidense politiek is verdeeld. Bij aankomst in Oudewater bleek een deel van de groep op het vaste terras van Den Waeghals te vertoeven en een drietal dissidenten op een terras 150 meter verderop. De boycot werd overduidelijk geïnitieerd door Rein die de week ervoor nog met de boot in Oudewater vertoefde. Zou Rein ontevreden geweest zijn over Den Waeghals? Het gebak smaakte er echter voortreffelijk. Onder intimi wordt gefluisterd dat Rein misschien de rekening in Den Waeghals niet heeft voldaan, en zich daarom afzijdig hield … 😉

De start van de tocht verliep voorspoedig waarbij we door Theo en zijn vrouw (“Ken ik niet.”, zei Gerard), die op weg gingen naar Frankrijk, werden uitgezwaaid (of was het andersom?). Via het kanaal in kolonne tegen de wind in naar Breukelen en daar richting Wilnis. Gerard wist het “mooiste paadje van Nederland” te vinden, waar windtechnisch in een “waaier van 1” werd gereden. Wel mooi met al die bomen. Via Woerden naar Oudewater.

Na het gebak met wind in de rug in een stevig tempo terug. Bij aankomst in Muiden trakteerde Rein op een ijsje. Bij het weglopen werd hij door het meisje van La Chiusa in de kraag gegrepen of hij even wilde afrekenen. “Ik betaal nooit”, zei Rein, ”ik ben de eigenaar!”….., hetgeen uiteraard tot de nodige hilariteit en complimenten van omstanders leidde “lekker ijs”. Hopelijk is het volgende week iets koeler zodat we Michiel weer kunnen verwachten.

8 augustus – Rondje Nijkerk – 25-31 graden – 10 rijders: Gerard, Herman, Aad, Enrico, Timo, Theo, Fred, Rick, Han & Michiel – ±100 km

Het was al warm om negen uur en het werd nog erger. Dit weerhield Fred er niet van om, na lange afwezigheid, weer mee te doen. Met 10 man sterk was de groep dit jaar nog niet zo groot. Gerard wilde lang maar niet hard rijden. Hij stelde Harderwijk voor.

Langs Naarden, Bussum (de zanger op de fiets kwamen we ook weer tegen) en Laren grotendeels langs de A1 richting A27. Daar onderdoor richting Eembrugge en daar onder de A1 door langs de Eem richting Hoogland. Het was inmiddels al tegen de dertig graden. In Hoogland (per ongeluk?) rechtsaf in plaats van links. Zo kwamen we in de buitenwijken van Amersfoort terecht wat schrijver dezes (geen warmte-liefhebber) alleen kon waarderen omdat het niet zo hard ging.

Uiteindelijk weer over de A1 richting Nijkerk. Hier ging Aad terug om vroeg thuis te zijn. In Hoevelaken gingen we ook nog onder de A28 door. Dichtbij Nijkerk verzeilden we weer eventjes in een nieuwbouwwijk maar we vonden snel het viaduct over de A28 richting ons vaste adres bij de brug en sluis vlakbij de Flevopolder.

Tijdens de stop waren er niet veel grappen en grollen. Door Fred lag het accent op de Muider politiek. Krijgen we eindelijk nieuwe gezichten als wethouders?
De complete consumptie werd ons geschonken door Herman omdat zijn zoon de afgelopen week in het huwelijk was getreden. Trakteert Herman nu elke week zolang zijn zoon getrouwd blijft?

Toen we weer opstapten was het boven de dertig graden. Richting Vogelweg en Almere-Haven om via de kortste weg thuis te komen. Rick ging bij de Vogelweg rechtdoor naar huis waar wij linksaf gingen. Via Almere-Haven, waar we deze keer snel doorheen waren, gingen we toch nog in een stevig tempo richting Hollandse Brug. Even over enen waren we terug in Muiden. Allemachtig wat was het warm!

1 augustus – Rondje Natuurpark Lelystad – 22 graden – 9 rijders: Gerard, Herman, Aad, Enrico, Timo, Theo, Rein, Han & Michiel – ±90 km

Timo was er al een paar minuten voor negen en vreesde alleen te moeten rijden maar al snel zwol de groep aan tot negen man. Han was terug van vakantie en Gerard was ook weer van de partij. Het was gelukkig nog een bedekte lucht (en dat zou het de hele rit blijven) en met een zwakke tot matige noordelijke wind was er maar één keuze: Natuurpark Lelystad.

Via de Hollandse brug en langs de Almere’s naar de Knardijk. Met een gemiddeld gangetje van 32 km/h en zonder veel noemenswaardigheden kwamen we bij het Natuurpark aan waar we ons de koffie en appelgebak goed lieten smaken.

Er werd weer een hoop gelachen tijdens de koffie. Door familie van Gerard was in Naarden voor een prikkie een mooie Batavus gekocht. Wat Theo de opmerking ontlokte dat het in Naarden wel Nationale Helersdag zou zijn geweest. Ook moest Gerard van Herman vernemen dat bepaalde erfelijke eigenschappen vaak een generatie overslaan. Kortom we waren na drie kwartier weer lekker bijgepraat en uitgerust.

Op naar de Vogelweg waar we lekker vaart maakten. Voor ons reed iemand op een mountainbike die we, boven de 35 rijdend, maar langzaam inhaalden. Bij het passeren bleek het, volgens Han, Irma Heeren, de Marathonvedette te zijn. Net op dat moment sloeg de pech bij Aad toe. Een lekke voorband bracht wellicht voor sommigen weer even rust. Bij Almere-Haven kregen we van Gerard een excursie door de stad. Volgende keer maar weer langs de dijk.

Langs de dijk naar de Hollandse brug ging de vaart er weer lekker in. Ongeveer tien voor één weer terug met een gemiddelde snelheid van ruim 30 km/h.

25 juli – Rondje Volendam – 17 graden – 8 rijders: Herman, Aad, Enrico, Timo, Theo, Rein, Iep & Michiel – 70/75 km

Het zag er al dreigend uit en het spatte een beetje. De wind was west matig maar zou steeds krachtiger worden. We besloten via Waterland naar Volendam te gaan. Gerard was niet van de partij. Hij had besloten op zijn eigen tempo te gaan mountainbiken.

Via IJburg naar de Schellingwouderbrug daarna via Ransdorp naar de dijk. Daar pikte een man op een slagersfiets, met kratje voorop, aan. Hoewel het met de wind schuin achter redelijk hard ging heeft deze sporter, want dat moet hij ongetwijfeld zijn geweest, ons tot Monnikendam bijgehouden!

Daarna via Katwoude naar de dijk in Volendam. In de sprint bij Volendam klopte Rein Iep met geringe voorsprong. Toen we nauwelijks binnen aan de koffie zaten begon het behoorlijk te regenen. Tijdens de koffie werd er weer van alles besproken. Meest opmerkelijk verhaal was van Rein die afgelopen woensdag op de sluis een, fataal afgelopen, hartaanval van een bootjesgast had meegemaakt. Kennelijk geeft het in- en uitvaren van de sluis een hoop stress. Na een halfuurtje hield de regen op en stapten we weer op.

Naar de provinciale weg richting Monnikendam, daarna richting Broek in Waterland. Het woei inmiddels flink harder en we hadden de wind schuin tegen. Bij Broek het tunneltje naar de andere kant, hoewel Herman een alternatieve route had (de provinciale weg oversteken). Richting Zunderdorp en daarna Schellingwoude. Over de eerste brug en na de kruising met de Piet Heintunnelweg niet de tweede brug op maar naar de Diemerzeedijk. Na de reiniging van dit voormalige vuilstortgebied ligt hier nu een prachtig brede fietsweg die we windje schuin achter wel konden waarderen. Het leek er even op dat er tot Muiden langs de dijk gefietst kon worden maar als dit al komt is het zeker nog niet af. Daarom maar langs de Maxis en A1. Inmiddels was het weer wat meer gaan spatten. Bij Muiden gingen Aad, Iep en Rein de sprint weer aan. Nu was Iep de snelste.

Rond kwart over twaalven weer terug in Muiden (Iep is de volgende 2 weken wegens vakantie afwezig, maar Han zou weer terug moeten zijn).

18 juli – Rondje Nijkerk – 22 graden – 8 rijders: Gerard, Rick, Enrico, Timo, Theo, Rein, Iep & Michiel – ±80 km

Zonder Theo vertrokken! Hoewel de wind zwak west was gingen we toch eerst van de wind af richting Hollandse Brug waar Rein al meteen gas gaf. Daarna nam Rick (wat een beest is die man!) het over en met een behoorlijk gangetje reden we richting Stichtse Brug. Daarna het binnenland in om bij Nijkerkervaart weer op het oude land te komen. Voor half elf zaten we op het terras van de jachthaven. Plotseling was Theo er ook. Hij had bij het vertrek een lekke band en was te laat bij Jan Kroket. Op goed geluk ging hij ook richting Nijkerk. Onderweg kwam hij een snelle groep uit Weesp tegen en zo was hij gelijk met ons op de koffie.
Tijdens de koffie gaf Rick te kennen dat hij zich ergerde aan het gedrag van zijn vader. Deze leek wel een amoureuze verhouding met de koffiejuffrouw te hebben. Vandaar dat Gerard altijd naar Nijkerk wil.
Terug via Bunschoten, Eembrugge, Eemnes, Laren en Bussum. Ook hier hield Rick het tempo hoog. Bij de Torenflat in Naarden de Overscheense weg op. Ook hier werd weer flink gedemareerd. Rick, Gerard, Theo en Iep waren even los.

Even over twaalven weer terug in Muiden met een gemiddelde van ruim 31 p/u.

11 juli – Vinkeveense Plassen – 17 graden – 8 rijders: Gerard, Han, Enrico, Timo, Theo, Herman, Iep & Michiel – ±60 km

Het zag er dreigend uit maar het was nog droog toen we Rein (die even lopend langs kwam) alleen lieten. We wisten nog niet precies waar we heen wilden maar vertrokken richting Hakkelaarsbrug. Over de Keverdijk naar de Provinciale Weg richting Ankeveen. Bij de molen begon het te regenen. Na Ankeveen besloten we even bij een bushalte te schuilen. We waren toen al redelijk nat. In Kortenhoef werden we nog natter. Dus niet door naar Loosdrecht maar richting Loenersloot om via het Amsterdam-Rijnkanaal maar weer terug op huis aan te gaan. We sopten inmiddels in onze wielerschoentjes. Toch maar door Loenersloot richting Abcoude. Bij Baambrugge was het droog en na enig aarzelen via de Zuwe richting Vinkeveen. Op de Zuwe na de brug, bij het bekende café-restaurant, waarvan me de naam helaas even ontschoten is, aangelegd.

Dit bleek een goed idee want tijdens koffie en appelgebak barstte er weer een bui los. Wanneer wordt deze zomer eens vriendelijker? Hoewel het doemdenken van milieu-pessimisten, die waarschuwen voor droge zomers, hierdoor wel met een korreltje zout dient te worden genomen. Tijdens de koffie werd even bijgepraat, de meesten van ons hadden de laatste weken niet, alleen of elders gefietst (Alpe-d´Huez, Ardennen, Rondje IJsselmeer). Ook de plaatselijke politiek, in het bijzonder de bouw van nieuwe huizen in de Bloemendaler polder kwam aan de orde. E.e.a. zou op termijn wel eens het einde van Muiden als zelfstandige gemeente kunnen betekenen. Aansluiting bij Weesp (ook een Vecht-gemeente) hoeft niet per definitie verkeerd te zijn. Ook werd bekend dat onze tcmuiden site tot in Zuid-Afrika gelezen wordt! Een leuke gedachte dat we van daaruit gevolgd worden. Fietsen jullie daar ook?

Toen het weer droog was weer terug richting Baambrugge, Abcoude, het Gein, waar weer even ouderwets gas werd gegeven. Bij Driemond rechtsaf, richting Vechtbrug en daarna de Gravenlandse weg en Kreugerlaan. Over de Hilversumse Meent richting Naarden om Herman thuis te brengen. Bij de Torenflat in Naarden de Overscheense weg op waar Timo bij het Honden-kennel en –crematorium één van de eerste lekke banden van dit jaar kreeg. Volgens Han lag dit aan zijn slechte materiaal. Volgens de rest aan pech want er stak een vlijmscherp steentje in zijn band.

Even over twaalven weer terug in Muiden.

4 juli 2004 – Haarzuilen 82km, gemiddelde 28,2km/u, Theo en Aad (verslag door Theo)

Het zag er goed uit, vergeleken met de voorafgaande dagen. Maar om 09.00 was het bankje leeg en bleef leeg op mijn persoontje na. Op 5 over negen stopte er een klein autootje en stapte Aad uit. Hij dacht, als er niemand is rij ik terug. Maar ja ik zat er al. Langs de Vecht was het rustig, behalve in de lucht. In Nederhorst ten Berg barste de hemel open en konden we net op tijd een bushokje in schuiven. Na 5 minuten was het weer droog. In Vreeland echter moest een grote eik ons een dak boven ons hoofd bieden voor de tweede en laatste bui van die dag. Via Maarssen naar Haarzuilen gereden, waar we bij de 4 balken in de zon op het terras genoten van de appeltaart en de koffie. Via Nieuwe ter Aa, naar het A.R. kanaal. Voor de wind terug naar Weesp en Muiden. Op sommige plekken had het helemaal niet geregend.

27 juni 2004 – Breukelen 62 km, gemiddelde 27,8 km/u Theo en Herman (2e verslag dit maal door Theo)

Van Timo had ik al gehoord, dat een select gezelschap een klein rondje IJsselmeer ging fietsen op 26 juni. Toen ik om 09.00 uur bij onze bank aan kwam, was hij ook de enigste die er al zat. Even later kwam Herman ten K. er ook aan. Hij moest om 12.00 uur terug zijn om te zingen in/voor de enigste processie boven de grote rivieren, de Sint Jans processie in Laren. Hij nodigde ons uit om te komen luisteren.
Tegen de wind in langs de altijd mooie Vecht vertrokken we in een mooi tempo naar Breukelen. Voor tien uur waren we daar al, maar op het terras was de zon, koffie en appeltaart. Langs het Tienhovens kanaal en om de Loosdrechtse Plassen via Kortenhoef en “s Graveland naar de Hilversumse Meent. Even later nam Herman afscheid en reden Timo en ik nog langs het Naardermeer terug naar Muiden, waarbij we even op de Overscheense weg meeliften met een ander groepje rijders. Iets over twaalf waren we terug.

27 juni, Breukelen, Loosdrecht, ‘s-Graveland, Naarden ruim 60 km.), bewolkt, matige wind en 18°, slechts drie deelnemers (Theo, Timo en Herman)

Sommige potentiële meefietsers hadden de dag tevoren ruim rond het IJsselmeer gefietst, andere waren na afloop van de voetbalwedstrijd Nederland-Zweden te lang en intens op het Spieringfestival geweest. Vandaar de minieme opkomst. Om de matige zuidwesten wind te mijden werd het traject langs de Vecht gekozen. Theo was in puike vorm en sleurde de beide amechtige oudjes uit de wind en achter zich naar Breukelen, waar op het terras van het ‘Regthuis van Breukelen en Breukelenweerdt’ koffie werd gedronken. Breukelenweerdt bestaat niet meer, zo merkte Theo op, omdat de weerdt door vervening verdwenen is en de Loosdrechtse Plassen ervoor in de plaats zijn gekomen. Timo vroeg zich af wanneer er voor het Regthuis voor het laatst iemand in het openbaar zou zijn terechtgesteld. Niet na 1860, zo wist men, want toen werd doodstraf afgeschaft.
Telkens dreigde het te gaan regenen, maar gelukkig, geen druppel viel. Op de terugweg werd om de vijfde der Loosdrechtse Plassen gereden en zo werd via Breukelenveen, de Boomhoek en het Muyenveldt, Nieuw- en Oud-Loosdrecht, het schone’s-Graveland, de Hilversumse Meent, het Bussumse Spieghel en de Naardermeer het stedeke, ooit Amuda geheten, weer teruggevonden. Een heel plezierige rit met een zonnig einde.

26 juni – Rondje IJsselmeer – 22 graden – 9 rijders: Marike, Jan Vlugter, Jan Vink, Joek, Adrie, Axel, Gerard, Aad & Michiel – ±275 km

Dit rondje werd gereden met 6 gastrijders (of waren Gerard, Aad en Michiel de gasten?). Sinds 1984 wordt het elk jaar éénmaal gedaan op de laatste zaterdag van juni of de eerste zaterdag van juli. Adrie en Jan Vlugter hebben alle keren meegedaan!
Om 7.15 vertrokken vanaf de Hakkelaar. Wat later dan normaal maar Adrie had bij het fiets inpakken z’n voorwiel laten staan om er vervolgens over heen te rijden. Een rondje met de klok mee zodat we Gerard bij zijn huis oppikten.

Het was al snel niet koud meer. Via IJburg, waar we langs een dicht hek moesten klimmen, het Waterland in. Via Ransdorp, Uitdam naar Monikkendam. Via de provinciale weg langs Edam en Oosthuizen naar Hoorn. De vaart zat er goed in want de (zwakke) wind stond in de rug.

Daarna doorsteken naar Medenblik, waar we via Twisk en Opperdoes voor tienen aankwamen. Eerste korte pauze van 10 minuten. Nu langs de dijk van de Wieringermeer naar Den Oever. Het was ongeveer 10.30 toen we de Afsluitdijk opreden. Nog 38 kilometer naar Makkum. Ook dit stuk ging in een tempo van 32/33 km/h maar iedereen was nog lekker fit.

Om 11.40 reden we Makkum binnen waar we lekker in de zon een klein uurtje hebben gepauzeerd om krachten te verzamelen voor de tweede helft van nog eens 138 km. Toen we weer opstapten was de wind tegen maar gelukkig zwak.
Via Piaam, Gaast, Workum, Koudum naar de Galamadammen. Een bekend punt uit de Elfstedentocht. Daarna door het mooie en bosrijke Gaasterland door naar Lemmer. Daar niet gepauzeerd maar direct de NoordOostpolder in richting Bant en Emmeloord. Daar weer een korte pauze van 15-20 minuten.

Door naar Nagele en de Ketelbrug waar Axel, Joek, Gerard en Aad nog fris genoeg waren voor een sprintje. Langs de dijk met de windmolens, schapen en losse stenen naar de Flevo-centrale waar Marike de gelukkige was met de enige lekke band van de dag.

Bij de Batavia-werf in Lelystad nam Michiel een patatje-met, vol afschuw bekeken door de anderen. Na 15 minuten weer door via de hobbelige klinkerweg naar Lelystadhaven. Langs de Oostvaardersdijk gaan was onmogelijk door de wegwerkzaamheden van 2 jaar. Daarom via de Knardijk (ook zo’n hobbelige klinkerweg) richting Almere. Gerard’s route-kennis kwam uitstekend van pas! Daarom zal hij volgend jaar opnieuw mee moeten.

Op de Hollandse brug waren Joek, Axel en Aad nog steeds in voor een sprintje, terwijl ze toch gedurende de hele dag het meeste kopwerk hebben gedaan. Rond 18.30 druppelde iedereen weer bij de Hakkelaar binnen. Een erg geslaagde dag met goed weer en bij niemand erge inzinkingen. Dus volgend jaar aflevering 22 van deze traditie!

13 juni – Edam – 13-16 graden – 5 rijders (Gerard, Han, Rein, Timo & Michiel) – +/- 75 km

Het was zuur weer om 9 uur, bewolkt en matige wind uit het noord-westen. Waterland dus. Timo wilde liever richting Soesterberg met de wind mee want het zou later minder gaan waaien.
Via IJburg, Ransdorp en Uitdam naar Monnikendam. Daarna via Katwoude naar Volendam alwaar we ±10.30 onze stop hielden. De conversatie ging voornamelijk over het aanstaand Ardennen-weekend. Han, Gerard, Rein en Enrico zijn komend weekend daar aktief. De slagroom was op dus kregen we als alternatief vanille-ijs op ons appelgebak.

Na de stop door naar Edam en daar gekeerd om via de provinciale weg via Monnikendam naar Broek in Waterland af te zakken. Voor het lapje ging het lekker hard. Daar had Timo vandaag geen zin in en simuleerde? slechte benen. Binnendoor via Zunderdorp terug naar de Schellingwouderbrug. Op de nieuw-geasfalteerde Diemerzeedijk werd nog even gas gegeven. Toen we 40 reden kwam Timo ons voorbij zetten!

Op het laatst zwakte de wind inderdaad af en kwam ook af en toe het zonnetje erbij. Ongeveer 12.30 weer terug in Muiden. Hopelijk zit er volgende week om 9 uur nog iemand bij het bankje.

6 juni – Nijkerk – 20 graden – 9 rijders (Gerard, Theo, Han, Enrico, Rein, Herman, Timo, Iep, & Michiel) – +/- 80 km

Er stond een zwakke wind die volgens Gerard uit het westen kwam. Niemand had een uitgesproken voorkeur. In tegenstelling tot anders besloten we eerst van de wind af te gaan.

Via de Hollandse brug en langs het Gooimeer naar Almere-Haven. Na de Stichtse brug linksaf de polder in. Zonder noemenswaardige voorvallen kwamen we bij de jachthaven te Nijkerkervaart aan. Nou ja, misschien moet het prachtige fietsweer genoemd worden.

Tijdens de stop hebben we het vooral over het verleden van onze Tourclub gehad. Onze oudste en langst meefietsende kameraad (Gerard) doet dit nu 20 jaar. Andere kanonnen hebben reeds lang hun fiets bij Ome Ko opgehangen.
De thriller van verleden week kreeg een normaal maar droevig eind. Een Muidenaar van 57 jaar was tijden het trimmen onwel geworden en overleden. Hopelijk maken we zo’n drama niet tijdens één van onze tochten mee!
Gerard tracteerde ons vanwege zijn jubileum op de koffie en het appelgebak. Bedankt Gerard!

Na de stop via het oud land richting Bunschoten. Opeens stonden we midden in een weiland. Opzet of niet? Ik weet het niet. Via een hek en over een onverharde weg weer naar de bewoonde wereld. Na Bunschoten richting Eembrugge, Eemnes, Laren en Bussum. In Naarden sloeg Herman af naar huis. Via de Overscheense weg, waar nog lekker doorgereden werd, naar de Hakkelaarsbrug. ± 12.30 weer terug in Muiden.

31 mei – Harmelen (Putkop) – 16 graden – 8 rijders (Gerard, Theo, Han, Enrico, Rein, Herman, Timo & Michiel) – +/- 85 km

Er stond een zwakke, veranderlijke wind die volgens Gerard uit het zuid-westen kwam. Dus die kant op. De wegen waren nog nat van de fikse regenbuien van die nacht. Via Papelaan naar overkant Amsterdam-Rijnkanaal. Tot Breukelen langs het kanaal waar Herman bij het pontje terug op huis aanging. Verder naar Harmelen waar de wind wat harder doorzette. Voor half elf en met ± 45 km op de teller bij restaurant Putkop dat helaas gesloten was. Dus door naar het wielercafé aan het Donker Eind (Wilnis/Vinkeveen). Ook dicht! In Vinkeveen uiteindelijk (om 11.00 uur) bij de ijssalon bij het ophaalbruggetje, wat eerst ook dicht leek, de koffie en het appelgebak verorberd. De zon brak letterlijk en figuurlijk door.

Tijdens de stop kwamen diverse, voornamelijk Muidense, zaken aan de orde. Gerard had op weg naar Muiden gezien dat er, ter hoogte van de kruitfabriek, een lijk uit het water was gevist. Zou iemand van onze Tourclub gelikwideerd zijn? Een aantal vaste deelnemers van vorig jaar hebben we nog niet gezien. Gerard kon geen identificatie doen want: ‘ze ritsten de zak net dicht’. Volgende week meer in deze spannende thriller.
Ook waren de afgelopen week minstens 2 andere Muiers overleden. Volgens Han en Timo zijn deze ‘gelukkig’ een natuurlijke dood gestorven.
Gerard (hij zat echt op z’n praatstoel) vertelde dat hij vroeger een keer na filmbezoek in Amsterdam met z’n dochters over de walletjes was gelopen en ze had verteld dat die vrouwen achter de ruiten publieke vrouwen waren. Toen bij thuiskomst hun moeder vroeg wat ze gezien hadden zei één: ‘politieke vrouwen’. Net zoals Clinton en Lubbers politieke mannen zijn?

Via de Zuwe, Baambrugge en Abcoude naar het Gein. Bij Driemond over de ‘hoge brug’ waarna Rein afsloeg naar Weesp. De rest moest Michiel naar huis brengen dus langs de Provinciale weg en de Keverdijk met omweg terug naar Muiden waar ± 12.50 werd aangekomen.

23 mei – Harmelen, eh Laage Vuursche – 14 graden – 5 rijders (Gerard, Cor, Herman, Enrico, Theo) – +/- 75 km

Er stond wederom een krachtige koude wind pal uit het Noorden. Maar ja “we komen net terug uit Volendam” (zie vorige rit), aldus Gerard. Dus naar Harmelen op weg naar de Putkop. Via het Papelaantje de brug langs het spoor over, en langs het kanaal richting Brooklyn. Dat ging wel relaxt, zo relaxt dat het terugfietsen tegen de wind in, werd omgezet in “fietsen in het beschutte bos”. Dus: op naar de Laage Vuursche. Bij afslag Breukelen namen we afscheid van Herman die nog steeds niet heeft verteld dat hij eigenlijk niet mag fietsen…
Bij het bordje Maartensdijk herinnerde Cor zich dat zijn kleindochter vandaag 3 jaar is geworden, dus zijn we haar allemaal even gaan feliciteren. Een kind van 3 let echter alleen op het cadeautje dat je niet meeneemt, merkte Cor. Ze had dus meer oog voor die tante met die grote doos, dan voor Cor. Hoewel we van harte voor de koffie werden uitgenodigd zijn we toch naar De Kneet gefietst, om in het flauwe zonnetje van de appeltaart te genieten.
Terug via bospaadjes richting Gooi-Noord, om het laatste stukje in het Naardermeer nog even flink aan te zetten. Het was weer een mooi tochtje. Hopelijk is iedereen maandag hersteld van trouwende broers, verjaardagen en overbelaste knieën zodat we 2-e pinksterdag met een grote groep een mooi tochtje kunnen rijden.

21 mei – Rondje Markermeer – 14 graden – 7 rijders (Gerard, Marcel, Han, Enrico, Rein, Aad & Michiel) – +/- 150 km

Er stond een krachtige wind pal uit het noorden. Na enige discussie besloten we linksom te gaan. Vertrek ±9.10. Dwz. eerst over het nieuwe land naar Lelystad, daarna over de dijk naar Enkhuizen, en dan door Noord-Holland terug. Het was aanvankelijk guur weer vandaar dat 4 van de 7 in een lange broek gekleed waren.

Op de Hollandse Brug kregen we alvast een voorproefje (qua wind) hoe het op de dijk zou worden. Daarna vaak redelijk beschut via Almere-Buiten naar Lelystad-Haven. Op de nare hobbelweg bij de Batavia-werf woei het al harder en toen we eenmaal over de sluizen waren begon het feest pas goed. Allemachtig wat een puist wind stond er!

Afwisselend op kop en in één waaier (want wind precies noord) tot de dijk naar het westen afboog. Daar overgegaan op 2 waaiers omdat de wind nu meer van opzij kwam. Niet gestopt bij het restaurant op de dijk maar meteen door naar Enkhuizen waar we even voor 12 uur aankwamen.

Nu konden we ons opgebouwde wind-krediet te gelde maken. Enrico was zo blij dat hij meteen met geld begon te strooien. Een aangename stop van ± 50 minuten bij restaurant De Woeste Hoogte en daarna via de dijk naar Hoorn. Meestal windje-mee, soms schuin-achter en zelden (vlak voor Hoorn) weer tegen.

In Hoorn kreeg Rein het nog even aan de stok met een auto-rijdende Belg die hem wilde scheppen. Is een Belg voor Belg uitschelden beledigend?

Met een aardig vaartje richting Edam. Opeens hing Marcel tegen een hek door een plotselinge aanval van kramp. Na 10 minuten weer verder. Edam, Monnikendam, Broek in Waterland, Zunderdorp, Schellingwouderbrug het zoefde onder onze wieltjes door. Gerard probeerde ons met ± 50km per uur nog los te rijden ook!

Via de zandverstuivingen van IJburg om ongeveer 15.30 weer terug in Muiden waar Rein ons trakteerde op heerlijk Italiaans ijs. De keuze van, vooral Gerard, om linksom te rijden bleek een goede te zijn geweest. Volgend jaar deze traditionele rit weer rechtsom?

16 mei – Lelystad (Natuurpark) – 18 graden – 7 rijders (Gerard, Timo, Han, Enrico, Rein, Aad & Michiel) – +/- 90 km

Er stond een matige noord-westen wind maar niemand wilde meer het Waterland in. Dus op naar Lelystad om nog een beetje van de windrichting te profiteren. Langs de diverse Almere´s met een pittig gangetje (32/33km) en via Knardijk naar het restaurant van het Natuurpark waar we op een terras aan het water in het zonnetje de gebruikelijke koffie met appelgebak verorberden.

Volgens Gerard lag er 500 meter van het restaurant een scheepswrak tentoongesteld. We besloten daar even een kijkje te gaan nemen. Na 2! km rijden waren we er. Inderdaad lag daar het 25-meter lange eikenhouten karkas van een vrachtschip dat in 1886 door plotseling opkomend slecht weer is vergaan. De schipper is door deze schipbreuk aan lager wal geraakt en zijn vrouw overleed op 35-jarige leeftijd na 8 kinderen gebaard te hebben (niet allemaal tegelijk overigens!). Ja, ja, dat waren nog eens tijden.

Dan kan je nog beter met een gangetje van 37-40 km de Vogelweg naar Almere-Haven afrijden. Je zou soms haast een lekke band willen forceren. Via de Hollandse Brug weer op het ´oude land´.

Rond 13.00 weer terug in Muiden.

9 mei – Volendam/Edam – 15 graden – 8 rijders (Gerard, Timo, Han, Enrico, Iep, Cor, Herman & Michiel) – +/- 82 km

Er stond een matige noord-westen wind dus Gerard wilde het Waterland in. Langs de Maxis naar IJburg. Onderaan de 2de Schellingwouderbrug keerden Cor en Herman terug om ivm Moederdag een ander parkoers te volgen. Met de wind op kop in een straf tempo via Durgerdam, Uitdam en Monnikendam naar Volendam.

Bij Monnikendam kreeg Iep een afloper waarmee echter tot Volendam te fietsen viel en onder het genot van koffie, appelgebak en een zonnetje kon de band tijdens de stop verwisseld worden. Gerard was de dag daarvoor met een andere groep uit fietsen geweest maar toen hij daar zei dat hij even een sanitaire stop moest maken, werd er geroepen: ‘Jongens, even stoppen, Opa moet plassen’. Bij ons zal hij dat nooit horen 🙂

Terug via Edam, Monnikendam en Broek in Waterland met de wind mee in tempo tegen de 40 km/u.

Over de Diemerzeedijk waar Gerard bij zijn huis afstapte. Rond 12.30 met z’n vijfen weer terug in Muiden. Gemiddelde snelheid 29,7.

2 mei – Purmerend – 12 graden – 6 rijders (Gerard, Timo, Aad, Rein, Theo & Michiel) – +/- 75 km

Er stond een matige west-zuidwesten wind maar Gerard wilde toch het Waterland in. Langs de Maxis naar IJburg en via 2de Schellingwouderbrug en onder Zunderdorp door naar de provinciale weg. Met de wind redelijk in de rug via Broek in Waterland en Monnikendam naar Edam.

Hier gingen Aad en Theo via een kortere route en zonder koffiestop terug. Met z’n vieren via Kwadijk naar Purmerend alwaar Gerard ons via een omweg (station) eindelijk in het centrum bracht. Fietserscafe met goede appeltaart en slagroom maar mindere koffie.

Terug via de westelijke kant van het Noord-Hollands Kanaal met de wind schuin voor. Via Nieuwendam en Schellingwoude weer terug bij de brug. Rein ging rechtdoor naar zijn tijdelijke onderkomen op de Zeeburgerdijk. Al te optimistisch reed hij met korte mouwtjes en probeerde ons jaloers te maken met het warme ligbad waar hij al in zou liggen voordat wij thuis waren. Maar evengoed petje af voor zo’n eerste keer.

Met z’n drieen over Diemerzeedijk (ja, het hek is daar ook weer open) waar Gerard bij zijn huis afstapte. Rond 12.30 met z’n tweeen (Timo, Michiel) weer terug in Muiden.

18 april – Breukelen en IJburg – 13 graden – 7 rijders (Cor, Enrico, Han, Gerard, Herman_t_K, Luit, Timo) – 53 of 73 Km

Bij de start bleken Luit en Herman een potentiële B-ploeg te willen oprichten en met als vertrekplaats: Eric Kroket. Cor moest om 12.00 uur in Loenersloot zijn. Uit gezelligheid zijn we toch gezamenlijk via Kortehoef naar Breukelen gefietst. Met een flink windje tegen, was het aardig trappen op kop.

In Breukelen troffen we na de Laage Vuursche het grootste stuk appeltaart. Het is hier dat Luit bekende een volkstuintje te hebben, naast Gerard Demmers. Het is dat de stoelen zijleuningen hadden … Overigens gaat het meer om het ouwe……, dan om het managen van de tuin. Iets wat ook gezegd schijnt te worden over TCM.

Met de wind in de rug, langs het kanaal konden we Cor netjes op tijd vlakbij Loenersloot afzetten. Een aantal testte hoe hard het kon met de wind in de rug en kwam dicht in de buurt van de 60 Km/u. Luit had merkbaar zijn fietsbenen wat verwaarloosd de afgelopen 2 jaar, maar dat zal na een paar keer meefietsen snel terug op niveau zijn.

Bij Weesp heeft de groep zich gesplitst: Herman en Luit zijn afgeslagen naar Muiden, en de rest heeft er 20 Km IJburg aangeplakt. Gerard loodste ons langs de 3% vrijstaat bij het IJ. Met flinke wind tegen en vergezeld van zandverschuivingen fietsten we langs Gerards huis, en waren we iets na 12:00 uur weer in Muiden.

De rit van 11 april, tweede Paasdag, Muiden – Vinkenveen – (weer: licht bewolkt, weinig wind, 11°) – aanwezig: Gerard Smeenk, Aad Brands, Michiel Koekoek, Iep van Wonderen, Enrico Verhulst en Han Buitenweg

Om 10:00 uur vertrokken tegen de wind in, want die was toen nog zuid.
Via Kortenhoef en Loosdrecht richting Vinkenveen gereden. De Loosdrechtse plas lag er doodstil, blauw spiegelend bij. Nog nooit eerder gezien.
Eigenlijk wilden we bij café “De Viersprong”, waar TC De Merel het clubhuis heeft, gaan koffie drinken. Helaas was het gesloten en de daarop volgende gelegenheden gingen ook pas om 12:00 open. Dus geen goed gesprek deze zondag.
Dan maar rechtstreeks naar huis gereden. Via Baambrugge naar het Amsterdam-Rijn kanaal gereden om zo voor de wind terug te rijden. Helaas was de wind naar Noord gedraaid en hadden we inmiddels tot kracht 4 aangewakkerde wind tot huis tegen.

Je kon wel zien dat er door Gerard en Aad doordeweeks gefietst wordt. Beide reden veel op kop. Aad probeerde op de spoorbrug bij Weesp er nog even vandoor te gaan maar werd door Enrico en Han achterhaald (tot groot plezier van Gerard)

Om 12:20 waren we weer thuis. De afstand was 60 km bij een gemiddelde snelheid van 27,8 km/uur.

28 maart 2004 – 8C – licht bewolkt – weinig wind – Breukelen 50 Km – deelnemers: Gerard, Timo, Han, Iep, Aad, Enrico, Jos (schoonzoon Gerard)

De eerste rit zit er alweer op. Via Nederhorst den Berg, langs de Vecht naar Breukelen, waar een groot stuk appeltaart met slagroom wachtte. Aad sloeg de taart af, want die richt zich op de Cols en heeft geen zin om een zak aardappelen mee naar boven te nemen. Gerard blijkt modern te wonen in een vrijstaat zone: hij woont in Diemen, zijn postcode valt onder Muiden, en zijn telefoonnummer onder Weesp…knappe inspecteur die daar een aangifte naar toe weet te sturen.

Met een mooi windje in de rug langs het kanaal terug. Gerard zoekt enthousiastelingen om 2-e Paasdag een rondje Markermeer te fietsen, liefhebbers?